clanak False

4. godišnjica Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim"

03.12.2012.


U prostorima Tribine grada Zagreba, danas je Zaklada Čujem, vjerujem, vidim svečano obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom i četvrtu godišnjicu djelovanja Zaklade.

Svečanosti je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je, za pomoć u obrazovanju studentici s invaliditetom Filozofskog fakulteta u Zagrebu Jeleni Opačak, predao prijenosno računalo – poklon Zaklade. Gradonačelnik je tom prilikom najavio kupnju još dvaju računala za potrebe osoba s invaliditetom. Također je nagovijestio da bi do kraja godine Zaklada Čujem, vjerujem, vidim, zajedno s još nekim udrugama osoba s invaliditetom, mogla riješiti svoje smještajne probleme.

Kako se čulo, Zaklada Čujem, vjerujem, vidim pomaže mladima i studentima u edukaciji organiziranjem tečajeva, putovanja, nabavkom potrebnih tehničkih pomagala, organiziranjem prijevoza, digitalizacijom tiskanih materijala za obrazovanje i snimanjem zvučnih knjiga za olakšavanje učenja slijepih osoba. Ove godine Zaklada je organizirala tečaj talijanskog jezika te dva edukativna putovanja u okviru vršnjačke potpore „Mladi pomažu mladima s invaliditetom“. Također, prilagođeno je dvadeset zvučnih knjiga, od kojih šest u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo u okviru projekta „Slušam i zdravo živim“, a šest uz potporu Ministarstva kulture.

Na svečanosti je prezentirana i akcija Zaklade „Stop nasilju nad knjigama“, u sklopu koje će osnovnim školama (106 škola) Grada Zagreba biti donirani prigodni plakati, a čiji sadržaj ima za cilj ukazati na poteškoće na koje nailaze slijepe osobe prilikom prilagodbe tiskanih knjiga za vlastitu upotrebu, zbog podcrtanih dijelova knjiga.

Za kontinuiranu podršku i pomoć u njihovom radu, upravitelj Zaklade Mirko Hrkač uručio je, među ostalima, i gradonačelniku Bandiću zahvalnicu, a posebnu nagradu – vaučer, dobio je Karlo Antolković, koji je svojim aktivnostima posebno pridonio promociji Zaklade.


Gradske vijesti - 2012.