clanak False

Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Krapinsko-zagorska županija i REGEA dobitnici EUROPEAN SOLAR PRIZE AWARD 2012

11.12.2012.



Iako će se Republika Hrvatska tek 1.srpnja 2013. službeno pridružiti Europskoj obitelji, kada je riječ o energetskoj politici Grada Zagreba , Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije i korištenju obnovljivih izvora energije - naša zvjezdica na plavoj podlozi već odavno znakovito sjaji.

Uglednu godišnju europsku nagradu EuropeanSolarPrizeAward 2012. su7. prosinca 2012. u Berlinu Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj županiji i Regionalnoj energetskoj agenciji sjeverozapadne Hrvatske, u ime Europskog udruženja za obnovljive izvore energije EUROSOLAR i bankarske grupacije KfW u kategoriji županija ,gradova, općina i javnih usluga,predaliProf. PeterDroegea, predsjednik EUROSOLARA i Dr. AxelNawrath, član upravnog odbora KfWBankengruppe.

Svečanosti su, i ime dobitnika, nazočiliSonjaBorovčak, županica Krapinsko-zagorske županije, Ivan Vučić, župan Karlovačke županije, Rudolf Vujevića, zamjenik župana Zagrebačke županije, Marijan Maras, pročelnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba i dr.sc. Julije Domac,ravnatelj i Ivan Pržulj voditelj odjela za energetske analize i praćenjeRegionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske te predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj, mr.sc. Mirjana Božić.


EuropeanSolarPrizeAward jedna je od najprestižnijih svjetskih nagrada u području energetike, a proteklih 19 godina dodjeljuje ju Europsko udruženje za obnovljive izvore energije EUROSOLAR u suradnji sa moćnom bankarskom grupacijom KfW. Posebna vrijednost nagrade je u tome što slavi inovativne projekte i inicijative pa je stoga Dr. AxelNawrath, član upravnog odbora KfWBankengruppe, i naglasio ljepotu hrvatskog „održivog financijskog modela u županijama, koji je oživio kako bi građanima olakšao investiranje u solarnu energiju“. U međuvremenu, ono što je REGEA 2009. zamislila kao županijski program za spomenute dobitnike koji su ujedno i njezini osnivači – ubrzo se proširio po cijeloj zemlji i postao nacionalni program za sufinanciranje ugradnje solarnih kolektora u kućanstvima. Popularnost projekta ubrzo je zaintrigirala i Njemačku, kao zemlju predvodnicu u primjeni obnovljivih izvora energije, te je uslijedio prilog na TV postaji Deutsche Welle.
Svečanost je održana u berlinskoj podružnici KfW pred više od 200 uglednika u neposrednoj blizini idiličnogugođajabožičnogsajmaGendarmenmarkt,kojikrasiprekrasnaBožićnajelkapoklonGradaZagreba i TurističkezajedniceGradaZagreba , kojisu 26.studenoga 2012. otvoriligradonačelniciGradaZagreba i Berlina g. Milan Bandić I g. Klaus Wowereit.

Prilikom preuzimanja nagrade, u ime dobitnika, dr.sc. Julije Domac je izrazio “iznimnu počašćenost nagradom za koju je prije svega zaslužna dobra suradnja i izvanredna volja Grada Zagreba i županija sjeverozapadne Hrvatske da donesu promjenu i potvrde viziju kvalitetne energetske politike odgovornih županijskih uprava koja je započeta osnivanjem Agencije i odgovarajućih upravnih tijela od strane četiri osnivača.
Samo jasnom vizijom energetski održivog razvoja, zajedničkim i ozbiljnim stručnim radom mogu se u Hrvatskoj ostvariti toliko potrebne promjene i napredak“.
Primitkom ovog vrijednog priznanja, Republika Hrvatska je već u 2012. „prezimila u Europi“ te pokazala kako inovativnim pristupom može biti uzor i najboljima.
Prema riječima Prof. PeterDroegea, predsjednika EUROSOLARA, riječ je o „odlikovanju za izvanredno zalaganje u primjeni obnovljivih izvora energije. Odlikovani dobitnici nagrade su važni, inovativni i uspješni pioniri budućnosti u svojim zemljama koji se zalažu za obnovljivu Europu i klimatski stabilan, energetski održiv i pravedan svijet. Oni prije svega pokazuju da prekretnicu u korištenju energije potiču mnogi akteri iz svih društvenih slojeva.“


Gradske vijesti - 2012.