clanak False

Svečano postrojavanje prvih čuvara divljači

01.12.2012.


(ZG MAGAZIN - B. Jagačić)
Čuvari će nadzirati 8400 ha nelovnih površina Parka prirode „Medvednica“ radi sprječavanja eventualne štete na divljači, zaštićenim životinjskim vrstama i ostalim životinjama
Povodom Dana zaštite divljači u Parku prirode „Medvednica“ u subotu je u prostorijama Lovačkog društva „Prigorje“ u Markuševačkoj Trnavi održano svečano postrojavanje čuvara divljači. Zasad je obučeno 24 čuvara iz sedam lovačkih udruga („Fazan“ – Vrapče, „Fazan“ -Šestine, „Sljeme“, „Prigorje“, „Vepar“ i „Prepelica“) koji će biti zaduženi za provedbu Programa zaštite divljači u Parku prirode „Medvednica“. Čuvare je postrojio gradonačelnik Milan Bandić. 

Predsjednik Lovačkog saveza Grada Zagreba Branko Radić rekao je da će se provedbom ovog programa koji je ostvaren u suradnji sa Šumarskim i Veterinarskim fakultetom samo nastaviti dugotrajan i mukotrpan rad na zaštiti životinja te flore i faune na Medvednici. Ocijenio je kako je suradnja Saveza i lovačkih udruga vrlo dobra te kako je za zdravstvenu zaštitu divljači educiran značajan broj lovaca. 

U svom obraćanju okupljenima, gradonačelnik Bandić je istaknuo kako je Zagreb jedini grad u Europi koji nedaleko od svog centra, na 15-ak minuta vožnje, ima park kakav je Medvednica u koju je, kako je rekao „zaljubljen“. Predstavnicima lovačkih udruga je zahvalio na predanom radu na očuvanju Parka te poručio kako i dalje treba raditi na njegovom očuvanju za nadolazeće generacije. 

Po riječima Marina Tomaića, stručne osobe za provedbu Programa, čuvari će nadzirati 8400 hektara nelovnih površina Parka prirode „Medvednica“ radi sprječavanja eventualne štete na divljači, zaštićenim životinjskim vrstama i ostalim životinjama. Čuvari će svaku radnju koja bi išla na štetu životinja (kakvu recimo čine lovokradice) prijavljivati policiji, dok će se o uočenim pojavama bolesti izvještavati nadležnim institucije radi daljnjeg postupanja . Čuvari će ujedno brinuti i o sigurnosti svih osoba koje se kreću u njihovom području, prijavljivat će i sve nedopuštene radnje koje opaze u šumi te surađivati s ovlaštenim osobama PP „Medvednica“. 

Čuvari imaju posebne uniforme i identifikacijsku iskaznicu kojom se mogu predstaviti kao čuvari revira u Parku prirode. Imenovani su na prijedlog svojih udruga, uz suglasnost Javne ustanove PP „Medvednica“, što je na kraju trebao odobriti još Grad Zagreb. Uvjet za obavljanje čuvarskog posla je lovci – čuvari da imaju položen lovočuvarski ispit i aktivnu dozvolu za držanje i nošenje lovačkog oružja. Ovo je tek prva skupina čuvara koji su prošli edukaciju, a plan je da se ožujka 2020. osposobi 70 čuvara. 

Inače, dopredsjednik Saveza Privatne šume Drago Sreš podsjetio nas je da su i oni nedavno formirali izvidničku službu koja funkcionira po sličnom principu, samo što njihovi čuvari pokrivaju šumska područja u privatnom vlasništvu, a primarna im je zadaća sprječavanje ilegalne sječe, krađe drva, odlaganje smeća, ali i neovlaštenog lova itd.


Gradske vijesti - 2012.