clanak False

Predstavljene akcije "Za 1000 radosti" i "Nedjelja Caritasa"

11.12.2012.

 

(Hina) - Deseta božićna akcija Hrvatskog Caritasa "Za 1000 radosti" te "Nedjelja Caritasa", usmjerene na pomoć najpotrebitijima uoči božićnih blagdana, predstavljene su danas u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije.
Predsjednik Hrvatskog Caritasa, varaždinski biskup Josip Mrzljak istaknuo je da se ove godine obilježava deseta jubilarna božićna akcija "Za 1000 radosti" kojom se još više želi povećati karitativna djelatnost u "Godini vjere". Vjera je, kazao je, djelovanje prema Božjim riječima, a bez djela vjera je mrtva. Napomenuo je da Caritas svojim akcijama želi animirati i biskupske i župne Caritase te sve vjernike kako bi prepoznali najpotrebitije i pomogli im, ne samo materijalnim sredstvima, nego i dobrim međuljudskim odnosima i lijepom riječju.
Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina rekao je da se božićna akcija "Za 1000 radosti" u svjetlu "Godine vjere", koja je započela 11. listopada, provodi pod geslom "Vjerovali ili ne: ti možeš mijenjati svijet". Cilj joj je pomoći obiteljima koje se teško nose s nedaćama - gubitkom najmilijih, teškim stambenim prilikama, nazaposlenošću, dugovima ili bolešću, da u vremenu iščekivanja i proslave Božića osjete blagdansku radost, rekao je Svalina napomenuvši da ove godine osobitu pozornost skreću na obitelji koje se bore s dugovima.
Kazao je da se u akciju građani mogu uključiti uplatom donacija na račun Caritasa te pozivom na telefon 060 9010.
Govoreći o ovogodišnjoj "Nedjelji Caritasa", mons. Svalina rekao je da se proslavlja 16. prosinca pod geslom "Vjera ljubavlju djelotvorna", a cilj joj je animirati crkvenu javnost za pomoć najpotrebitijima. Dodao je da su u tu svrhu pripremljeni plakati za župe, dokument o 20. godišnjici djelovanja Hrvatskog Caritasa, poslanica mons. Josipa Mrzljaka, priručnik za radionice o evangelizaciji, kartice za djecu i mlade kojima se prikuplja pomoć Hrvatskom Caritasu te DVD s katehezama za osnovnu i srednju školu.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je predbožićno vrijeme razdoblje kada svatko može pomoći bližnjemu nekim dobrim djelom te pozvao Zagrepčane da se pridruže "Dobrotvornoj kavi" s Caritasom 20. prosinca u Maloj kavani.
Članica Uprave Hrvatskih šuma, Marija Vekić istaknula je da će i ove godine podržati Caritasovu akciju prodajom božićnih drvca na Trgu bana Jelačića 15. prosinca te donacijama ogrijevnog drva za socijalno ugrožene obitelji.
John Knezović iz Privredne banke Zagreb kazao je da će ovogodišnju Caritasovu akciju "Za 1000 radosti" pomoći donacijom od pola milijuna kuna.
Caritasovu akciju podržava i Lidl Hrvatska koji do 14. prosinca u svim svojim trgovinama diljem zemlje provodi akciju "Pomozimo zajedno, pomagati je lako" kojom prikupljaju osnovne prehrambene namirnice i higijenske potrepštine za pomoć najsiromašnijima.


Gradske vijesti - 2012.