clanak False

Preventivni pregledi prostate

05.12.2012.

 (Hina) - U Kliničkoj bolnici "Sveti Duh" u tijeku je nova akcija besplatnih preventivnih pregleda prostate za muškarce s invaliditetom, prva takve vrste u Hrvatskoj, a koja se održava na poticaj Grada Zagreba odnosno Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Ureda za zdravstvo i branitelje.

"Zadaća svake jedinice lokalne uprave i samouprave je da prevenira, a boljeg načina i mjesta nismo mogli naći", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare u KB "Sveti Duh" kojoj su nazočili i pročelnik Ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar, ravnatelj bolnice
Miran Martinac, predstojnik Zavoda za urologiju Ivan Gilja i predstavnici Udruge invalida rada te ostalih udruga.

Pročelnik Šostar pritom je podsjetio kako se već nekoliko godina u toj bolnici uspješno provode preventivni mamografski i ginekološki pregledi za žene s invaliditetom.

Preventivna akcija za muškarce s invaliditetom, odvijat će se do kraja prosinca po popisu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom. Riječ je o muškarcima u dobi od 55 do 65 godina, s prebivalištem u Zagrebu, koji nisu do sada obavljali ovaj pregled ili ga nisu obavljali u okviru mjesec dana. Isprva će u KB "Sveti Duh" biti obavljeno 80-ak preventivnih pregleda, a takve će preglede biti moguće i nadalje obavljati u bolnici koju osobe s invaliditetom ocjenjuju dobro pristupačnom.

"Naša vrata otvorena su vam stalno, ne samo za vrijeme akcije", poručio je primarijus Gilja, ocijenivši je hvalevrijednom jer je, dodao je, izlječenje karcionoma prostate moguće ako se na vrijeme postavi dijagnoza.

Ravnatelj Martinac je zahvalio Gradskoj upravi na podršci u preventivnim pregledima pacijenata podsjetivši kako se javno zdravstvo u Hrvatskoj temeljilo na prevenciji u vrijeme dr. Andrije Štampara, a sada se to ponovno vraća.

Gradonačelnik Bandić ocijenio je kako, bez obzira na krizu i recesiju, Grad Zagreb ne može štedjeti na ljudima koji su u potrebi te najavio da će se tijekom 2013. godine, uz ostalo, nabaviti pet vozila za osobe s invaliditetom, a u prvoj polovici godine riješiti stambeno pitanje za 20 ljudi s liste što je, kao i preventivna akcija u KB "Sveti Duh", dio provedbe Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2011. do 2015.


Gradske vijesti - 2012.