clanak False

U Parku Ribnjak obilježen Svjetski dan izbjeglica

17.06.2023.

Ispred Centra mladih Ribnjak, danas je prigodnim programom obilježen Svjetski dan izbjeglica, u organizaciji Grada Zagreba, Centra mladih Ribnjak i UNHCR-a.

Obilježavanju se pridružio i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet koji je naglasio kako su promicanje ljudskih prava, zagovaranje različitosti i pluralizma kao i aktivna borba protiv predrasuda i diskriminacije prioriteti Gradske uprave. 
Na tragu toga je usvojen novi Akcijski plan Grada Zagreba za provedbu Povelje integrirajućih gradova za 2023. i 2024. koji je nastavak, ali i unapređenje integracijskih aktivnosti koje su se dosad provodile. Ovaj događaj jedna je od aktivnosti iz Akcijskog plana i simbolički je sjajan početak njegove provedbe jer pokazuje nezaobilaznu dimenziju susreta - susreta različitih nacija, različitih kultura i razmjene koja nas čini boljim ljudima, rekao je zamjenik Korlaet. Također je istaknuo kako je protekla godina i pol bila zahtjevna za Europu pa tako i za Zagreb zbog nekoliko imigrantskih valova te kako je Zagreb nastojao svima njima biti otvoren i inkluzivan. Zagreb mora biti grad za sve, grad otvoren svima, grad u kojem će se svi osjećati sigurno, bez obzira na naciju, vjeroispovijest, boju kože, spol, dob ili bilo koji drugi parametar. 

Predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Anna Rich naglasila je kako svake godine broj izbjeglica raste jer sve veći broj ljudi mora napustiti svoj dom. Mi slavimo inkluziju i raznolikost i omogućavamo izbjeglicama da izgrade novi život, u sigurnosti i dostojanstveno, rekla je Rich te pohvalila Akcijski plan Grada Zagreba istaknuvši da je prvi takav u Hrvatskoj.

Današnji program organiziran je u suradnji s Centrom za kulturu dijaloga (CKD), Centrom za mirovne studije (CMS), Isusovačkom službom za izbjeglice (JRS), Inicijativom- centar edukacije, Centrom za kazalište potlačenih POKAZ, Živim ateljeom DK i programom HURTOK - krug povjerenja, a program se održava u sklopu 10. Tjedana IZBJEGLICAma!, rekla je ravnateljica Centra mladih Ribnjak Pavlica Bajsić.

Nizom radionica za građane i pogotovo mlade, nastojalo se osvijestiti o drugom i drugačijem te raznolikim kulturnim posebnostima u našem gradu. Održana je i prezentacija Centra za mirovne studije i Kazališta potlačenih POKAZ na temu kulturnih prava migranata te glazbeni program uz Zbor Domaći gosti, glazbenika Commija Baldea i koncert grupe One Dread.


Gradske vijesti - 2023.