clanak False

Svjetski dan zdravlja u Zagrebu od 5. - 25. travnja

05.04.2012.

(Hina) - Gradski ured za zdravstvo i branitelje danas je u prostorijama zagrebačke Gradske uprave predstavio program obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 7. travnja u Zagrebu pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te niz aktivnosti od 5. do 25. travnja pod sloganom "Aktivno i zdravo starenje".

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja podsjetivši da je danas raspisan natječaj za "Šampiona zdravlja" za 2011. godinu čiji pobjednik će biti proglašen 25. travnja u prostorijama zagrebačke Gradske skupštine.

"Šampion zdravlja je osoba iz svakodnevnog života koji svojim djelovanjem podiže svijest ljudi u svojoj okolini o različitim problemima koji utječu na zdravlje te doprinosi stvaranju zdravijeg Zagreba", rekao je Šostar.

Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Antoinette Kaić Rak osvrnula se na ovogodišnju temu aktivnog i zdravog starenja rekavši da će u idućih pet godina u svijetu broj osoba starijih od 65 godina premašiti broj djece ispod 5 godina starosti. Dodala je da je kontinuirano produženje života posljedica društvenog razvoja te da europska regija u kojoj je i Hrvatska ima najveću prosječnu dob u svijetu u kojoj muškarci žive duže od 72. godine, a žene dožive oko 80 godina starosti.

"Kronične nezarazne bolesti uzrok su 94 posto izgubljenih godina života kod osoba iznad 60 godina starosti, a glavni uzroci su bolesti srca i karcinom pluća", rekla je Kaić Rak dodavši da su prevencija bolesti promicanje zdravih stilova života, tjelesna i društvena aktivnost, zdrava i kvalitetna prehrana, nekonzumacija duhanskih proizvoda i alkoholnih pića te bolji sustav zdravstvene zaštite.

Romana Galić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom najavila je da će taj Ured na ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana zdravlja sudjelovati organizacijom niza aktivnosti namijenjenih osobama starije životne dobi, koje su, naglasila je, "prioritete politike grada".

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, Jadranka Veselić Bruvo istaknula je projekt CIVITAS kojim grad sugrađane želi potaknuti na biciklizam, pješačenje te češće korištenje javnog gradskog prijevoza kako bi se poboljšala sigurnost građana i njihova pokretljivost.

Ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu Alma Rožman pozvala je sve građane starije od 60 godina da od 5. do 25. travnja u vremenu od 12 do 15 sati posjete polikliniku i obave besplatne pulmološke preglede.

Ravnateljica Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju "Srčana", Mirjana Jembrek-Gostović upozorila je na podizanje svijesti i senzibiliranje javnosti na pravilan unos soli koji pridonosi regulaciji krvnog tlaka.

Na ovogodišnjem obilježavanju dana zdravlja u travnju sudjelovat će i Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora "Suvag", Udruga za prevenciju prekomjerne težine, Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara, Hrvatska agencija za hranu i drugi.


Gradske vijesti - 2012.