clanak False

S konferencije za novinare o zbrinjavanju beskućnika

 

Brojevi dežurnih telefona Zavoda za socijalnu skrb u Gradu Zagrebu: 098 / 903-6393 i 098 / 783-587, na koje se građani mogu javiti ako im je potreban smještaj

06.02.2012.

Grad Zagreb jedan je od najsocijalnijih gradova, što znači da ima dobro organizirane i koordinirane službe koje tijekom cijele godine vode brigu o svima kojima je pomoć potrebna, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj konferenciji za novinare u Prenoćištu Kosnica, na kojoj se razgovaralo o zbrinjavanju beskućnika u Zagrebu za vrijeme hladnog vala koji je zahvatio Zagreb.

Grad, odnosno Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, već godinama usko surađuje s Crvenim križom Grada Zagreba, Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Ustanovom Dobri dom i Zavodom za socijalnu skrb Grada Zagreb, dodao je gradonačelnik Bandić, a to znači da je Zagreb spreman i u slučaju da se pojavi znatno povećana potreba za zbrinjavanjem građana. Ako kojim slučajem ni to ne bude dovoljno, moji suradnici i ja primit ćemo ljude kod sebe doma dok im se ne nađe smještaj, jer svi mi moramo imati suosjećanja za one kojima je najteže i nastojati im pomoći. Pritom, naglasio je, u ovim teškim uvjetima, neće se gledati na dokumente, nego na ljude. Pomoć će biti pružena svima koji se nađu u nevolji, bez obzira na to od kuda dolaze.
.
Shodno tome, već u petak, 3. veljače, objavljeni su brojevi dežurnih telefona Zavoda 098 / 903-6393 i 098 / 783-587, na koje se građani mogu javiti ako im je potreban smještaj, istaknula je ravnateljica Štefica Karačić. Osobe koje se jave na ove brojeve telefona u prenoćište će dovesti policija, vozilo Hitne pomoći ili službeno vozilo Zavoda.

Prema riječima pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnje Fortune, u Zagrebu u zadnjih 12 godina nije bio niti jedan problem koji nije riješen i nitko se nije smrznuo zato što nije zbrinut, a to je rezultat dobre suradnje institucija na razini Grada koje se bave brigom o ljudima u nevolji.

Trenutno je u Kosnici smješteno 137 korisnika, a samo u proteklih 48 sati došlo je 22 novih osoba. Četvero građana se upravo prima u Kosnicu, a od Ministarstva socijalne skrbi imamo najavu za još 15 novih korisnika koji će trebati krov nad glavom i topli obrok, naglasio je voditelj prenoćišta Zvonko Mlinar.

Beskućnike i osobe kojima je potrebna pomoć, u suradnji s Gradom, zbrinjava i Caritas Zagrebačke nadbiskupije u svojim prostorima u Rakitju i kod Sestara milosrdnica, a osim beskućnika, dodala je Sestra Jelena Lončar, brinemo se za obitelji i starije osobe kojima pomažemo nabavkom ogrijeva, podjelom obiteljskih paketa i pomoći u kući.

Na kraju konferencije za novinare gradonačelnik Bandić najavio je i pomoć za Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju – ekipe s mehanizacijom za čišćenje snijega, koja bi trebala krenuti još večeras.

Vezani tekstovi: Priopćenje _ Grad pomaže beskućnicima


Gradske vijesti - 2012.