clanak False

Ruže i krafne za Valentinovo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je tradicionalno u povodu Valentinova, Dana zaljubljenih, na Trgu bana Josipa Jelačića građanima podijelio dvije tisuće ruža i krafni te im poželio više ljubavi i razumijevanja.
14.02.2012.

Valentinovo 2012._Gradonačelnik Milan Bandić družio se sa sugrađanima uz tradicionalne ruže i krafne


(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je tradicionalno u povodu Valentinova, Dana zaljubljenih, na Trgu bana Josipa Jelačića građanima podijelio dvije tisuće ruža i krafni te im poželio više ljubavi i razumijevanja.

"Bilo bi dobro da je Valentinovo svaki dan, da se više volimo", rekao je Bandić i dodao kako je njemu Valentinovo svih 365 dana u godini. Svojoj je supruzi, rekao je, nakon jutrošnjeg trčanja darovao cvijeće kao znak pažnje.

"Mali sitni pokloni radi simbolike i običaja. Od velikih poklona glava boli", rekao je gradonačelnik i dodao kako će današnji Dan zaljubljenih provesti radno kao i obično.

Na novinarsko pitanje koliko su grad stajale krafne i ruže, gradonačelnik je odgovorio da je to dar, donacija kao i svake godine.

"Ima dobrih ljudi", rekao je Bandić podijelivši ruže i krafne, dar pekarnice Pan-peka, okupljenim Zagrepčankama i Zagrepčanima na glavnome gradskom trgu.

Blagdan Sv. Valentina poznatiji je kao Valentinovo ili Dan zaljubljenih te se obilježava 14. veljače, a slavi i veliča ljubav i naklonost.

Po tradiciji, to je dan kada zaljubljeni svoju ljubav iskazuju darivajući jedno drugome cvijeće i druge darove.

Sveti Valentin bio je svećenik u Rimu u doba kad je Rimskim Carstvom vladao car Klaudije. Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave jer se usprotivio štovanju rimskih bogova. Jedan je od prvih kršćanskih mučenika, a kao zaštitnika zaljubljenih štuje ga se od 15. stoljeća. Ta je tradicija najvjerojatnije povezana s tim da je oko njegova spomendana, 14. veljače, bilo najviše crkvenih vjenčanja kojih nema u korizmi.


Gradske vijesti - 2012.