clanak False

Pismo zahvale Europskog odbora regija Gradskoj upravi i Gradskoj skupštini Grada Zagreba

14.10.2023.
U povodu financiranja ljetovanja djece iz Ukrajine, predsjednik  Europskog odbora regija Vasco Alves Cordeiro uputio je gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i predsjedniku Gradske skupštine Jošku Klisoviću pismo zahvale u kojem stoji:


Poštovani gradonačelniče, poštovani predsjedniče Gradske skupštine,
 
više od godinu dana od ruske ratne agresije na Ukrajinu europski gradovi i regije i dalje su predvodnici u osiguravanju potpore Ukrajini na terenu i pružaju humanitarnu pomoć i prihvat Ukrajincima koji bježe od rata koji izaziva besmislenu ljudsku patnju, očaj i humanitarnu krizu. Tijekom protekle godine mnogi članovi i članice Europskog odbora regija i drugih regija u Europi naporno su radili na prihvatu i integraciji raseljenih osoba u svoje zajednice.
 
Europski odbor regija izrazito je angažiran u podupiranju Ukrajine i usvojio je sveobuhvatan paket potpore usmjeren na hitno djelovanje kako bi se pružila potpora toj zemlji u ratu, a pritom jačala izgradnja kapaciteta Ukrajine kao zemlje kandidatkinje.
 
Ovog je ljeta Grad Zagreb još jednom pokazao svoju predanost pružanju potpore i pomoći Ukrajini i njezinu narodu organiziranjem ljetnih kampova za ukrajinsku djecu. Ti su kampovi mjesta gdje se djeca mogu osjećati sigurno, sudjelovati u rekreativnim aktivnostima i na trenutak zaboraviti na sukob u tijeku.
 
Kao i prošle godine, siguran sam da će lokalne i regionalne vlasti u EU-u nastaviti sa svojim angažmanom i dokazati da predvode europska djelovanja u području solidarnosti na terenu, pokazujući svoju jasnu privrženost ukrajinskom narodu i ukrajinskim lokalnim i regionalnim vlastima.
 
U ime Europskog odbora regija zahvaljujem Vam na velikom doprinosu i radu i izražavam zahvalnost svima uključenima u organizaciju i vođenje ljetnih kampova u Vašem gradu. Znam da Odbor može računati na Vašu potporu Ukrajini, njezinim gradovima i regijama, ali prije svega njezinu narodu u ovom iznimno teškom i nezahvalnom razdoblju. Inicijativa za ljetne kampove daje ukrajinskoj djeci mogućnost da na trenutak predahnu i vrate se normalnom životu tijekom ljeta i da se osjete dijelom europske zajednice, čime se jača njihova nada u svjetliju budućnost.


 

Gradske vijesti - 2023.