clanak False

Otvorene prijave za stipendije Grada Zagreba putem aplikacije e-Stipendije

29.09.2023.
Grad Zagreb nastavlja s digitalizacijom gradske uprave i poslovnih procesa u cilju poboljšanja kvalitete usluga kao i dostupnosti prava za građane uz što manje utrošenog vremena, pa će se tako prijave na natječaje za učeničke i studentske stipendije, za svih pet stipendija Grada Zagreba, zaprimati isključivo u elektroničkom obliku putem nove aplikacije e-Stipendije. Elektroničkom prijavom podnositelju će biti omogućena elektronička ispuna zahtjeva te dostava potrebne dokumentacije bez potrebe dolaska fizički u pisarnice Grada ili slanja dokumentacije poštom.

Prvi natječaj koji će biti objavljen danas, 29 rujna u 15 sati odnosi se na učenike, u ponedjeljak, 2. listopada kreće natječaj za studente prve godine, a krajem listopada bit će raspisan natječaj za studente ostalih godina.
Digitalizacijom procesa natječaja za gradske stipendije želi se olakšati dostupnost i ubrzati proces prijava učenicima i studentima, kao i povećati transparentnost ulaganja javnih sredstava, osigurati bolju učinkovitost rada, smanjenje troškova i samo vrijeme obrade prijava.

Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom s Vijećem romske nacionalne manjine i s udrugama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju već radi ciljano informiranje kako bi se svi bolje snašli u novom sustavu koji bez sumnje znači i veliki iskorak u programu stipendiranja Grada Zagreba.
Projekt digitalizacije procesa provedbe natječaja za dodjelu stipendija Grada Zagreba razvija se u tri faze, a već u prvoj (koja starta s ovom školskom/akademskom godinom) kandidatima će biti omogućena prijava u digitalnoj formi, a u završnoj, trećoj, fazi sustav će biti povezan sa svim integracijskim vanjskim sustavima koji će dohvaćati sve potrebne podatke za obradu i odobravanje prijava. Planirani završetak sve tri faze razvoja procesa očekuje se u 2024. koji će u potpunosti automatizirati proces prijava i obrade zahtjeva.

Podsjećamo kako je Gradska uprava u prvoj godini svog mandata 2020/21 povećala broj stipendija za 30 %, a u drugoj godini 2021/22 za čak 46 %. Programi stipendiranja sada su puno veći, obuhvaćaju veći broj učenika i studenata, a digitalizacijom procesa omogućena je i lakša prijavu i bolja dostupnosti. Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba u rujnu usvojeno je nekoliko izmjena odluka koje se odnose na lakši način prijave i na činjenicu da se dokumentacija može dopunjavati osam dana od roka, što također olakšava postupak prijaviteljima.
Na internetskim stranicama Grada Zagreba možete pronaći video snimku koja pokazuje, korak po korak, proces prijave kroz aplikaciju e-stipendije https://youtu.be/RpTHlegCUMQ

Gradske vijesti - 2023.