clanak False

Najavljena nova sezona Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Zagrebačke filharmonije

27.09.2023.
U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Nina Čalopek, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak i šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz najavili su novu sezonu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Zagrebačke filharmonije.

Jako sam optimističan kada razmišljam o budućnosti Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Zagrebačke filharmonije“, rekao je gradonačelnik Tomašević, istaknuvši kako mu je čast biti u društvu mladih, stručnih i perspektivnih ravnatelja ovih dviju ustanova, koji imaju jasnu viziju kako bi kultura i njihove ustanove trebale izgledati.

Gradonačelnik je istaknuo kako vjeruje da će novi ravnatelji uspjeti još više afirmirati sve ono dobro u ove dvije ustanove te to i unaprijediti, osuvremeniti, uz što veću interakciju s publikom i raznovrsnost svih umjetnosti i afirmaciju mladih umjetnika.
Čeka nas doista kvalitetna sezona, ali još željnije iščekujem sezonu koja će krenuti u jesen 2024. gdje će se u punini vidjeti izložene najave“, kazao je gradonačelnik. „Kultura ne može biti elitistička, ona mora biti otvorena za sve, mora se vidjeti jednakost među ljudima u pristupu kulturi, a posebice me veseli otvaranje prema djeci i mladima kao publici“, naglasio je gradonačelnik. Također je rekao da će Grad Zagreb povećavati programska i kapitalna sredstva za kulturne ustanove.

Ravnateljica Lisinskog Nina Čalopek prenijela je svoju viziju i strategiju kojom se želi postići da Dvorana Lisinski postane susretište i sjecište svega glazbenoga u gradu Zagrebu. Napomenula je da 30. rujna započinje ciklus Lisinski subotom koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem njihova šefa dirigenta Pascala Rophéa. Istaknula je važnost suradnje sa Zagrebačkom filharmonijom te najavila suradnju s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskom glazbenom mladeži i drugima.

Kao neke od ciljeva u svojem mandatu ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak naveo je otvaranje prema široj javnosti, razbijanje mita o nedodirljivosti klasične glazbe i edukacijski ciklus za sve naraštaje. Najavio je nova gostovanja Zagrebačke filharmonije u raznim gradskim prostorima, kao i inozemna gostovanja kojima će se Zagrebačka filharmonija predstavljati kao ambasador hrvatske glazbene kulture.

Šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz osvrnuo se na neke od programa i soliste koji će nastupiti u nadolazećoj sezoni Zagrebačke filharmonije te je predstavio Zagrebačko glazbeno proljeće, zajednički projekt Filharmonije i Dvorane Lisinski, koji započinje na proljeće 2024. godine.

Gradske vijesti - 2023.