clanak False

Moguće nevrijeme i obilne padaline u Zagrebu

04.08.2023.
Tijekom današnjeg dana i ovaj vikend očekuje se novo nevrijeme s obilnim padalinama u Zagrebu, uz vodeni val iz Slovenije, gdje je nevrijeme noćas prouzročilo velike štete. 

Zbog toga je održana sjednica zagrebačkog Stožera civilne zaštite, kojoj je predsjedao Luka Korlaet, načelnik stožera civilne zaštite i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, uz prisutne predstavnike vatrogasaca, hitne pomoći, policije i općih postrojbi civilne zaštite te predstavnika gradskih službi, prije svega Vodoopskrbe i odvodnje, Zrinjevca, Čistoće i Zagrebačkih cesta.  

U pripravnosti su sve gradske službe - postrojbe civilne zaštite, žurne službe i gradska poduzeća - koje su proteklih tjedana efikasno čistile grad i rješavale probleme nakon olujnog nevremena, poručio je Korlaet.

Očekuje se da će ovo nevrijeme, prema informacijama iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda, biti drukčije od prethodnog: neće biti toliko jak vjetar, već se očekuju obilne oborine pa su u najvećoj pripravnosti Vodoopskrba i odvodnja sa svojih 18 interventnih ekipa, kao i Hrvatske vode sa svoje 4 interventne ekipe. Grad Zagreb ima prednost što ima oteretni kanal Sava-Odra koji može preuzeti eventualni vodeni val. Svi slivnici su pregledani i očišćeni pa je znatno povećana apsorpcija sustava oborinske odvodnje, no sukladno postojećim kapacitetima samog sustava.
Upozoravaju se građani da ne ulaze u vodu dublju od 25 cm, ni autom ni osobno, kao ni u drugu vodu kojoj ne mogu procijeniti dubinu.

Centar 112 je također spreman s povećanim brojem djelatnika. 
Kako u hitnim situacijama ne bi došlo do preopterećenja navedenih linija, važno je da građani brojeve hitnih službi (112, 192, 193 i 194) zovu samo u situacijama kada je ugrožen život ili imovina, a da ostale, manje opasne probleme, prijavljujuju nakon što se nevrijeme smiri.

Gradske vijesti