clanak False

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

27.01.2023.
Na zagrebačkom Glavnom željezničkom kolodvoru obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, koji je položio cvijeće i kamenčiće ispred Spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima.

 „Mi kao gradska vlast želimo graditi grad tolerancije. Grad koji je otvoren prema svima, grad jednakih mogućnosti za sve – bez obzira na nacionalnost, na vjeroispovijest, na podrijetlo ili klasu. Bez obzira na bilo kakvu pripadnost i određenje. To nije samo misija gradske vlasti, već odgovornost svih nas koji u ovome gradu živimo.“, istaknuo je zagrebački gradonačelnik. Naglasio je kako se na današnji dan prisjećamo svih Židova, ali i Srba, Roma i Hrvata, koji su stradali od strane nacističkog i ustaškog režima.

Na istome tragu, i predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić je zaključio kako „obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta nije samo sjećanje na prošlost nego i briga o tome kakva će biti budućnost.“

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta odlukom UN-a obilježavamo 27. siječnja, na datum kad su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracijski logor – Auschwitz. Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti. Komemoraciju u Zagrebu i ove godine organizirali su Antifašistička liga Republike Hrvatske, Židovska općina Zagreb, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće.

Gradske vijesti - 2023.