clanak False

Još jedna Artupunktura od 12. listopada!

20.09.2023.
Već treću godinu za redom, Artupunktura – jedinstven projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, etablira jesen u Zagrebu kao vrijeme za buđenje svijesti o vrijednosti stvaranja. Projekt je inicijalno zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost koja će objediniti, aktivno podupirati i promicati kulturu, umjetnike iz raznih područja te umjetničke kolektive kako bi se sinergijom postigla međunarodna prepoznatljivost. Cilj je izrastanje u sveobuhvatni društveni proces gdje umjetnost pruža nove perspektive svojom prisutnošću u javnom prostoru i životu zajednice, životu grada i svim aspektima njegovog ekosustava. Treće izdanje Artupunkture počinje 12. listopada, a predstavit će se čak 30 umjetničkih projekta na brojnim lokacijama u Zagrebu.

Ovom prilikom, Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ, je izjavila: „TZGZ je inicirala i pokrenula Artupunkturu 2021. godine, kao umjetničku platformu koja okuplja nezavisnu kulturnu scenu, a ujedno liječi Zagreb od posljedica potresa i pandemije. Izrasla je u sveobuhvatni društveni proces koji je, u samo tri godine postojanja, s 8 umjetničkih projekata, narastao na brojku od njih čak 30. 
U svojem trećem izdanju, Artupunktura je zrelija, kompleksnija i fokusirana na nove vizije te umjetničko mapiranje grada Zagreba, na čemu zahvaljujem svim ovogodišnjim partnerima. Kako bismo i nadalje zadržali visoku kvalitetu umjetničkog izričaja, počevši od ove godine, Artupunktura će se održavati bijenalno po uzoru i na druge velike svjetske manifestacije iz područja umjetnosti i kulture.”

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet rekao je:„Projekt Artupunktura predstavlja demokratizaciju umjetnosti, njenu popularizaciju u najboljem smislu te riječi, ali i deelitizaciju. U tom smislu, usuglašena je i s Kulturnom strategijom grada Zagreba, pogotovo u dijelu nazvanom 'Kultura i umjetnost u zajednici'. Artupunktura to radi na najbolji mogući način dovodeći kulturu u interakciju sa zajednicom, a ovogodišnja Artupunktura najobimnija je i najambicioznija dosad.
Poznata američka povjesničarka umjetnosti Rosalind Krauss rekla je da je umjetnost postala moderna u trenutku kad je sišla s postamenta, a ovaj projekt je još jedan korak dalje. To je doista umjetnost koja ulazi u sve pore društva, koja inicira interakciju, koja nas suočava s raznim temama te je stoga društveno važan. Projekt će zato i nadalje imati podršku Grada Zagreba.“

Neki od projekata su jednodnevni ili dvodnevni, dok će pojedini projekti biti aktualni dulje vrijeme, uključujući i mjesec studeni. Jedan od takvih projekata je umjetnička instalacija jedne od naših najpoznatijih suvremenih umjetnica svjetskog glasa Ivane Franke Resonance of the Unforeseen, koja je uvrštena na godišnji popis najboljih umjetničkih radova u javnome prostoru vodeće svjetske platforme za umjetnost Artsy, 2020. godine, kada je i izvorno predstavljena na trijenalu u Yokohami. Franke je umjetničku instalaciju postavila na pročelju Muzeja umjetnosti u Yokohami, a ove godine, u sklopu Artupunkture, i Zagreb ekskluzivno dobiva svoju inačicu tog svjetski poznatog rada kojim se problematiziraju granice prostorne i vizualne percepcije. Od 12. listopada do 12. studenoga 2023., Resonance of the Unforeseen, postavljen oko glazbenog paviljona na Zrinjevcu, bit će jedinstveno iskustvo suvremene umjetnosti u javnome prostoru.

Istaknuto je i kako se ove godine, Artupunktura 2023., otvara uređenjem i oživljavanjem Prolaza neboder, u samom središtu Zagreba - simboličkom preimenovanjem u Prolaz Tomislava Gotovca. Gotovac je, kao pionir svjetskog performansa izveo niz akcija, između ostalih, glasoviti performans Zagreb, volim te!, stoga će se ovom gestom aktualizirati važnost djelovanja umjetnosti u javnom prostoru, zajednici i društvu, što je jedan od značajnih identiteta suvremene umjetnosti grada Zagreba.

Svi detalji, datumi kao i vremena održavanja pojedinih projekata Artupunkture dostupni su na internet stranicama www.artupunktura.hr.

Gradske vijesti - 2023.