clanak False

Gradonačelnik u obilasku romskih naselja

04.09.2012.

 

 Na poziv Udruge Roma Ne boj se - Madara, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, i u društvu sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, obišao je romska naselja Vrtni put, Dumovec i Struge, u kojima je dogovoreno da će i dalje uz pomoć Grada rješavati komunalna i infrastrukturna pitanja kako bi se stanovnicima osigurali što humaniji uvjeti življenja.


Organizatori obilaska, ali i žitelji svih posjećenih naselja zahvalili su gradonačelniku Bandiću što se uvijek odazove na njihove pozive, a kako su naglasili, unatrag 12 godina, zahvaljujući upravo njemu, učinjeni su vidljivi pomaci.
- Moramo pomoći ljudima da ne „gaze po lokvama“, da im se dovede voda, postave ekološki WC-i, obavi deratizacija, očisti i uredi okoliš – komentirao je gradonačelnik Bandić u naselju Vrtni put, izdvojivši da tu živi više od 70 djece kojoj se trebaju osigurati barem osnovni životni uvjeti.
Govoreći o problematici romskih naselja, gradonačelnik je naglasio da je ova gradska uprava obišla i obilazi sve neuralgične gradske točke i da se sustavno radi na njihovu uređenju, pa je tako, među ostalim, spomenuo i Plinarsko naselje i Kuševečku.


Primjerice, samo u naselju Vrtni put u ožujku je odvezeno 1200 kubika glomaznoga i komunalnoga otpada, u veljači je postavljen i dodatni kontejner za odlaganje otpada, u svibnju je dvaput obavljena deratizacija, a osim postavljanja četiri eko WC-a, postavljeni su rasvjetni stupovi i jedan tzv. Viktoria zdenac. Za sljedeći period dogovorena je jača suradnja s mjerodavnim uredom, odnosno komunalnim redarstvom, te uređenje pristupnog puta.
U naselju Struge također su prije nekoliko godina postavljeni kontejneri za glomazni otpad koji se prazne po nalogu komunalnih redara, postavljeno je osam eko WC-a, uređen je pristupni put, a redovito se obavlja deratizacija i odvozi nagomilani glomazni otpad.


Za romske obitelji u Dumovcu riješen je priključak za struju, uređen pristupni put i, kao u ostalim naseljima, obavljena deratizacija. Na licu mjesta bilo je riječi o potrebi izgradnje autobusnog stajališta u Dumovcu koje bi se pomaknulo prema sjeveru i I. Dumovečkom lugu, a koje bi uvelike olakšalo život svim žiteljima toga naselja.


Gradske vijesti - 2012.