clanak False

Gradonačelnik Tomašević otvorio obnovljenu zbirku Apisarija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

07.07.2023.
„Bez pčela nema života, one su vjerojatno najbitnija živa bića na Zemlji“, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević danas na otvorenju obnovljene zbirke Apisarija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, koji je posjetio sa suradnicima.

Muzejski Apisarij, košnice sa staklenim stjenkama i medonosnim pčelama, osnovan je 1994. kao proširenje postava Osnove poljodjelstva Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

„Grad Zagreb bio je ispred svog vremena što se tiče Apisarija, u nekim stvarima bio je napredan i progresivan te mi je iznimno drago da se nastavlja i s ovim obnovljenim postavom za solitarne pčele“, naglasio je gradonačelnik te dodao da će Grad Zagreb u suradnji s resornim ministarstvima, po uzoru na brojne europske metropole, odvojiti dio zelenih površina koje će biti u posebnom režimu košnje kako bi se otvorio prostor za biološku raznolikost i život pčela. „To će biti naš doprinos da idemo u korak s vremenom i da unutar grada ostavljamo prostor za pčele.“

Osim gradonačelnika, na otvorenju su govorile i sadašnja ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić te ravnateljica u mirovini Božica Škulj, voditeljica Apisarija Katarina Ivanišin Kardum, kao i ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Anuška Deranja Crnoki.

Obnovljenim postavom Apisarija u Muzeju je realiziran ambijent u kojemu posjetitelji mogu aktivno stjecati znanje o pčelama promatranjem pčelinjih zajednica, tekstualnim informacijama i različitim aplikacijama na multimediji, od kviza do slagalica ili pak samo predahnuti, opustiti se, sjesti i slušati užurbani zvuk košnica. Obnovljeni postav ujedno upoznaje posjetitelje sa solitarnim pčelama te ih upućuje da posjete vrt s medonosnim biljem u muzejskom dvorištu u kojem su od 2020. i nastambe sa solitarnim pčelama. Obnovu Apisarija financirali su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

„Veselim se da posjetitelji dođu u Apisarij i nauče nešto o važnosti pčela, ne samo za naš grad i naš društvo, nego za cijelu planetu“, poručio je gradonačelnik.

Gradske vijesti - 2023.