clanak False

Gradonačelnik Tomašević obišao Muzej za umjetnost i obrt u povodu završetka prve faze konstrukcijske obnove

21.09.2023.

Gradonačelnik Tomašević u pratnji ministrice Obuljen Koržinek i ravnatelja Gašparovića obišao radove na Muzeju za umjetnost i obrt

Gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je u pratnji ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek i ravnatelja Miroslava Gašparovića obišao radove na obnovi Muzeja za umjetnost i obrt.

„Prije otprilike deset mjeseci započeli su radovi na obnovi Muzeja za umjetnost i obrt. Nažalost, ovaj najveći hrvatski muzej je i najviše stradao u potresima koji su pogodili Zagreb no, kao što i danas vidimo, obnova muzeja je u punom jeku, za što je iz Fonda solidarnosti EU utrošeno oko 5,5 milijuna eura“, rekao je gradonačelnik.

Ministrica kulture i medija dr.sc. Obuljen Koržinek zahvalila se Gradu Zagrebu na odličnoj suradnji na obnovi zgrada kulturnih ustanova, naglasivši kako je obnova od potresa generacijski poduhvat za cijelu struku.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović zahvalio je svim gradskim i državnim institucijama koje su omogućile da konstrukcija obnova zgrade bude gotova u manje od godinu dana. Ovom prilikom zahvalio je i kolegama i medijima koji su pratili njegov rad i Muzej sve ove godine u povodu svog odlaska u mirovinu. I gradonačelnik i ministrica uputili su svoje zahvale ravnatelju na predanosti i radu u zadnjih 20 godina, istaknuvši njegov entuzijazam i žar kojim je svih ovih godina vodio Muzej.

Nakon prve faze konstrukcijske obnove koja je obuhvatila ojačanje nosivih elemenata zgrade, kao što su međukatne konstrukcije, zidovi i krovna konstrukcija, slijedi cjelovita obnova na kojoj bi radovi mogli započeti početkom sljedeće godine, a njihovo očekivano trajanje je do kraja 2026. Procijenjena trenutna vrijednost radova iznosi 36 milijuna eura.

Gradske vijesti