clanak False

Gradonačelnik Tomašević i zamjenici prisustvovali početku radova na postavljanju sunčane elektrane na dječjem vrtiću na Vrbanima

11.07.2023.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević te zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet prisustvovali su, u društvu ravnatelja REGEA-e Julija Domca i ravnateljice DV Kustošija Silvije Grepl-Šain, početku radova na postavljanju sunčane elektrane na područnom objektu Vrbani III.

„Ovo je jedan od prvih projekata sunčanih elektrana na javnim ustanovama Grada Zagreba te se radi o investiciji koju Grad Zagreb plaća iz proračuna oko 74 000 €. U ovom trenu analiziramo 600 javnih zgrada u vlasništvu Grada te imamo velike ambicije da sami proizvodimo što više električne energije, što je nužno kako bismo bili otporniji na energetske krize“, rekao je gradonačelnik prilikom obilaska početka radova na ovom važnom projektu.

Instalacijom fotonaponskog sustava na krov dječjeg vrtića, očekuje se smanjenje potrošnje električne energije iz mreže u iznosu od 70 megavat sati, a gledajući kroz trenutne cijene, godišnja je ušteda od oko 7 500 € na samim računima, koje vrtić potom može uložiti u investicijsko održavanje i programe. U najavi je postavljanje sunčanih elektrana i na druge objekte u narednim tjednima, a gradonačelnik je najavio i razgovore s Europskom investicijskom bankom o kreditiranju ovakvih projekata.

Na Gradskoj skupštini Grada Zagreba jednoglasno je usvojen program Sunčani krovovi koji služi kao širi okvir za provođenje svih aktivnosti, a trenutno je u provedbi i projekt Solarizacija ustanova Grada Zagreba/SOLIZAG sufinanciran iz mehanizma Europskog gospodarskog prostora koji za cilj ima postaviti sunčane elektrane na 8 objekata snage 1.4 megavata, od ukupno planiranih 5 megavata koliko Grad Zagreb planira ostvariti postavljanjem sunčanih elektrana na više od 100 javnih zgrada.

„Veselim se ovakvim novim hvalevrijednim projektima“ rekao je gradonačelnik, naglasivši kako mu je drago što ćemo imati sunčane elektrane baš na dječjim vrtićima, tako da djeca koja idu u gradske vrtiće od malena uče na praksi o obnovljivim izvorima energije i klimatskim promjenama.

Gradske vijesti - 2023.