clanak False

Gradonačelnik primio tajnika Eurocitiesa

19.09.2012.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je danas Paula Bevana, glavnog tajnika Eurocitiesa, mreže glavnih europskih gradova koja okuplja 186 velikih gradova u više od 30 europskih zemalja. Eurocities čine gradove s brojem stanovnika koji premašuje 250 tisuća, punopravni članovi su gradovi članica zemalja Europske unije, a od 2002., Grad Zagreb je pridruženi član.

Visoki je gost pozvao gradonačelnika Bandića na aktivno sudjelovanje na konferenciji gradonačelnika sljedeće godine, na kojoj se očekuje zajednički stav europskih gradonačelnika o potrebi jačeg financiranja tzv. pametnih gradova. Naime, vizija Eurocities mreže je izgradnja pametnih europskih gradova na načelima primjene najnovijih tehnoloških dostignuća, primjene informacijsko komunikacijskih tehnologija na principima održivoga razvoja i kvalitnog života svih njihovih građana.

U tom smislu bilo je riječi o uspjesima Grada Zagreba i odličnim rezultatima u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti koji je upravo u tijeku. Zagreb, unatrag više godina redovito dobiva nagrade za mobilnost, a prošle godine je osvojio drugo mjesto iza talijanske Bologne.

U sklopu dvodnevnog boravka u Zagrebu, nakon prijema kod gradonačelnika, tajnik Bevan je u pratnji vodstva zagrebačkog Ureda za energetiku obišao Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, kao jedan od gradskih kapitalnih ekoloških projekata, a za sutra je, među ostalim, predviđena prezentacija razvojnih aktivnosti Grada Zagreba i prijem u Rektoratu zagrebačkog sveučilišta.


Gradske vijesti - 2012.