clanak False

Gradonačelnik obišao Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti „Sciurus“

31.03.2023.
Gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je danas u Parku Maksimir Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti „Sciurus“.

Centar je nastao u sklopu aktivnosti projekta „Gradski prozori u prirodu“, a financiran je bespovratnim sredstvima EU te nacionalnim sredstvima.

Riječ je o prvom takvom objektu u Republici Hrvatskoj, te središtu stručno-istraživačkih aktivnosti na zaštiti i unaprjeđenju urbane bioraznolikosti te provođenju akcijskog plana zelene infrastrukture Grada Zagreba (zaštita prirode na krajobraznoj razini).
 
Nakon obilaska Centra gradonačelnik Tomašević kazao je kako je velika privilegija živjeti u gradu koji ima park u kojem obitava preko 100 vrsta ptica. „Mnogi gradovi se time ne mogu pohvaliti, stoga ćemo ovakve projekte nastaviti i dalje podupirati, te širiti zone zaštićene prirode“ rekao je gradonačelnik i dodao kako ga vesele brojne edukativne aktivnosti koje će učenicima i građanima biti omogućene.
 
Ravnateljica Javne ustanove Maksimir Nika Dolenc pojasnila je kako će oprema koja je ovim Projektom osigurana uvelike pomoći u prikupljanju novih i kvalitetnih informacija upravo za zaštitu urbane bioraznolikosti.
 
Vrijednost uređenja i opremanja objekta stručnom opremom, kao što su mikroskop, dataloger, sustav za označavanje i telemetrijsko praćenje životinja, dron i sl., je 183.812,06 eura.
 
Obilasku Centra prisustvovali su i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, te voditelj projekta Jurica Amrožić iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša koji su istaknuli izvrsnu suradnju u dosadašnjoj provedbi EU projekata.
 

Gradske vijesti - 2023.