clanak False

Dan crvenih haljina

04.02.2023.
Modnom revijom poznatih hrvatskih dizajnera koju su nosile žene koje su preboljele moždani udar završila je javnozdravstvena edukativna akcija „Dan crvenih haljina“, u organizaciji  Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog neurološkog društva uz suorganizaciju Grada Zagreba, te Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Akcija se već petu godinu zaredom održava s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena i važnosti prepoznavanja simptoma kako bi se na vrijeme izbjegle pogubne posljedice.

Ove hrabre i jake žene je podržao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je izrazio zadovoljstvo i ponos što Grad Zagreb podupire i sudjeluje u ovoj iznimnoj kampanji kao pokrovitelj te suorganizator. Rekao je kako je činjenica da svakoj petoj ženi prijeti moždani udar zastrašujuća, no da se kroz prevenciju i bolje liječenje ta brojka zasigurno može smanjiti, što i jest glavni cilj „Dana crvenih haljina“.

„Govoriti pred javnosti o svojim zdravstvenim tegobama, simptomima i prevenciji, od strane žena koje su to prošle, pokazuje njihovu hrabrost na koju svi moramo biti ponosni“ rekao je gradonačelnik najavivši kako će Grad Zagreb i nadalje nastaviti podržavati ovu akciju.

Uz gradonačelnika, okupljene su pozdravili i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica ministra zdravstva i državna tajnica Marija Bubaš,  dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Slavko Orešković te Arijana Lovrenčić-Huzjan, predsjednica Organizacijskog odbora Dana crvenih haljina.
 
„Dan crvenih haljina“ i ove godine obilježen je brojnim aktivnostima. Građani su u srijedu, 1. veljače, imali prigodu na Trgu Petra Preradovića sa stručnjacima razgovarati o specifičnostima moždanog udara, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije te provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara. Uz savjetovanje za građane organizirano je bilo i mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka te ispunjavanje upitnika kojim se izračunava rizik za nastanak moždanog udara.

Gradske vijesti - 2023.