clanak False

5. dan rijetkih bolesti

Rijetki, ali jači zajedno slogan je ovogodišnjeg 5. jubilarnog Međunarodnog dana rijetkih bolesti, kojemu se na Cvjetnom trgu pridružio i gradonačelnik Milan Bandić. Obilježen je nizom aktivnosti u organizaciji Udruge bolesnika s rijetkim bolestima i Europske organizacije za rijetke bolesti EURODRIS.

25.02.2012.


Rijetki, ali jači zajedno slogan je ovogodišnjeg 5. jubilarnog Međunarodnog dana rijetkih bolesti koji se u Hrvatskoj obilježava nizom aktivnosti u organizaciji Udruge bolesnika s rijetkim bolestima u suradnji s Europskom organizacijom za rijetke bolesti EURODRIS.

Tim je povodom, u subotu 25. veljače, postavljen informativni šator na Cvjetnom trgu gdje su se građani mogli pobliže upoznati s rijetkim bolestima te radom raznih udruga, a među posjetiteljima je bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U društvu predsjednice Udruge Vlaste Zmazek, gradonačelnik je obišao štandove te podsjetio građane na značaj dizanja javne svijesti o problemima s kojima se oboljeli i njihove obitelji susreću. Problemi postoje na svakoj stopi, od dijagnostike pa do liječenja i rehabilitacije, kvaliteta života oboljelih često je smanjena nedostatkom ili gubitkom samostalnosti – upozorila je predsjednica Udruge, pritom se zahvalivši na neprestanoj potpori Grada Zagreba i gradonačelnika jer bez te podrške, kako je naglasila, ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

U svijetu postoji između pet i sedam tisuća vrsta rijetkih bolesti od kojih boluje oko 20 milijuna Europljana, a stručnjaci procjenjuju da u Hrvatskoj od njih boluje oko 30 tisuća ljudi.
U nastavku programa obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti predviđena su i predavanja u zagrebačkim osnovnim školama.


Gradske vijesti - 2012.