clanak False

Zagrebačke službe aktivne na područjima stradalim u potresu

30.12.2020.
Grad Zagreb, koji nažalost ima iskustvo potresa, aktivno se uključio u pomaganje stradalim područjima u Petrinji i Sisku. Cjelokupnu koordinaciju pomaganja vodi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je izjavio kako su mu misli ponajprije uz obitelji stradalih: „Znam da nema toga što im može nadomjestiti gubitak njihovih najmilijih, ali dajmo im barem ljudski znak da osjećamo njihovu patnju.“ Dodao je kako su sve zagrebačke službe na terenu te će biti na raspolaganju našim sugrađanima i stradalim prijateljima dok god bude potrebe.
Grad Zagreb je odmah nakon razornog potresa na područje Petrinje i Siska uputio interventne timove Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, vatrogasce obučene za spašavanje iz ruševina, specijalni kontejner koji sadrži opremu za spašavanje iz ruševina, 100 kreveta, cerade za prekrivanje krovova i šatore koje su pomogli podizati članovi Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Oni su također organizirali i prijevoz osoba u prihvatne centre, dijelili humanitarnu pomoć, te pomagali u saniranju posljedica potresa.

Pomoć unesrećenima na području Petrinje, Siska i Gline pružile su i ekipe zagrebačke hitne pomoći, čak 16 timova koji su između ostalog 72 pacijenta prevezli u zagrebačke bolnice. Zagrebačka hitna je također imala niz intervencija u Zagrebu nakon potresa, no srećom riječ je o lakšim ozljedama. Zagrebački vatrogasci, njih 85 nesebično je također pružilo pomoć na terenu u Petrinji i Sisku, sa 12 vatrogasnih vozila. Paralelno s time u Zagrebu su odradili više od 270 intervencija vezanih uglavnom uz dimnjake i krovove. Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom zbrinuo je 32 korisnika iz Gline u pet domova za starije i nemoćne koji su u nadležnosti Grada Zagreba. U zagrebačke hotele za sada smo smjestili 10 osoba koje će tamo boraviti o trošku Turističke zajednice Grada Zagreba. Djelatnici naših gradskih ureda, zajedno s timovima inženjera građevine na području Siska i Petrinje pomažu na uspostavi sustava za zaprimanje prvih brzih pregleda oštećenja zgrada i kuća. Danas je Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. na područje Petrinje uputila dvije auto cisterne za prijevoz zdravstveno ispravne vode za piće.

Što se tiče šteta nastalih potresom u Zagrebu djelatnici gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, i komunalne poslove i promet, njih više od 150, angažirani su na žurnim pregledima i evidentiranju oštećenja prouzročenih potresom, u koordinaciji s djelatnicima Zagrebačkog holdinga. Izvršili su i hitan pregled glavnih prometnih pravaca, mostova i nadvožnjaka pri čemu za sada nisu utvrđena bitna oštećenja. Ured za mjesnu samoupravu u suradnji s predsjednicima Vijeća gradskih četvrti i predsjednicima vijeća mjesnih odbora izvijestio je kako je u Zagrebu najviše stradalo područje Brezovice, naročito južni dio, Havdići i Lipnica. Prema za sada prikupljenim informacijama nema značajnije štete u školama i vrtićima i svi objekti mogu sigurno primati djecu.
Nakon potresa komunalne službe Zagrebačkog holdinga očistile su oko 190 tona šute s gradskih ulica stavljajući na raspolaganje svu mehanizaciju. Obavljena je i kontrola 477 semafora jer znatan broj je nakon potresa prestao raditi. Radi se na ponovnom pokretanju i uspostavi njih 40-ak. Naši kamioni angažirani su za prijevoz kontejnera i vatrogasne opreme iz Zagreba u Petrinju. U pripravnosti je 50-tak vozila (grajferi, podizači), kao i radnici.
Odmah nakon potresa pregledani su plinski sustavi u bolnicama i vrtićima, a tijekom dana pregledani su objekti na sustavu (plinsko-redukcijske stanice, blok, odorizacijske, razdjelne, telemetrijske i veće industrijske stanice), prijelazi preko vodotoka, skladište odoranta. Na liniju za hitne slučajeve stiglo je oko 800 poziva. Pregledana je i dvorana Arena, koja je sigurna i gdje je u stacionar primljen veći broj kovid bolesnika iz Siska i Petrinje.
Neposredno nakon potresa, jučer je privremeno bio obustavljen tramvajski promet koji je na gotovo svim linijama ponovno uspostavljen u popodnevnim satima, osim Ilicom, Frankopanskom, Vodnikovom, Mihanovićevom, te od Glavnog kolodvora do Trga bana Josipa Jelačića i Jurišićevom ulicom. Tramvajski koridori su očišćeni, ali se osiguravaju uvjeti za sigurno prometovanje. Zdravlje i sigurnost su nam na prvom mjestu i ovim teškim vremenima.
U Kontakt centru Zagrebačkog holdinga, zaprimljeno je više od 2700 poziva na aktiviranim besplatnim linijama 0800-8802 i 0800-8805 putem kojih građani mogu zatražiti pomoć ili potrebnu asistenciju gradskih službi.

„Sve ovo što je uslijedilo nakon Božića još jednom nas je podsjetilo na materijalnu ranjivost i sveopću krhkost, ističući i podsjećajući nas kako je ono životno vrijedno puno teže rasklimati.“ – zaključio je gradonačelnik Bandić te dodao: „U potpunosti suosjećamo s našim prijateljima iz Petrinje, Siska, Gline i okolice, u našoj svijesti ovi potresi su prizvali i trenutke koje smo ne tako davno proživjeli. Svima kojima su u potresu razrušeni domovi, upućujemo najsnažniju podršku. Zajednički ćemo raditi i zadržati snagu, volju i nadu te proći kroz ovo teško razdoblje hrabro i odgovorno. Šaljemo srdačne pozdrave te riječi ohrabrenja i suosjećanja svim građanima u Sisku, Petrinji, Glini i okolici ali i našim sugrađanima. Sve naše službe su na raspolaganju do daljnjeg.“

Gradske vijesti - 2020.