clanak False

Konferencija za medije Stožera CZGZ

18.12.2020.
Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podatcima HZJZ-a, je 494. Broj osoba testiranih brzim antigenskim testovima u protekla 24 sata je 997, a od toga je broja pozitivno bilo 356 osoba (35,7%).

U protekla 24 sata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1.267 testiranja na koronavirus, od čega je 385 nalaza bilo pozitivno, kazao je ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar na konferenciji za medije Stožera CZGZ, koja se održala u Gradskoj upravi. Dodao je kako su djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno kontaktirali 647 osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 1395 osoba, a izrazio je i zadovoljstvo blagim padom broja oboljelih slučajeva.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 73 korisnika i 15 djelatnika.
Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 42 učenika i šest nastavnika osnovnih škola te pet učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 771 učenika i 24 djelatnika osnovnih te 86 učenika srednjih škola.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je kako se u Karanteni nalazi 15 osoba( 9 osoba je pozitivno na virus, a 6-ero ih se nalazi u samoizolaciji). Još jednom je naglasio kako zdravstveni sustav funkcionira iznimno otežano i prilagođeno trenutnim okolnostima.

Iz Komunalnog i prometnog redarstva javljaju kako su nadležne gradske službe do 18. prosinca postupale na 16.858 lokacija i prikupile 36.867 tona građevinskog otpada.

Voditelj operativno- komunikacijskog centra Stipo Mandić izvijestio je da na području policijske uprave zagrebačke u razdoblju od 14. prosinca do danas zabilježeno kršenje odluka Nacionalnog stožera u 16 slučajeva( od toga je 15-ero prekršilo Odluku nenošenjem ili nepravilnim nošenjem maske).

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc.dr.sc. Olivera Majić iznijela je i detaljniji izvještaj o financijskoj procjeni šteta od potresa.

Vanjski stručnjaci su odradili 5.364 terenska očevida na području gradskih četvrti Podsljeme, Gornja Dubrava, Maksimir, Donja Dubrava, Sesvete, Črnomerec, Peščenica, Žitnjak, Podsused, Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka – jug, Trešnjevka – sjever, Trnje, Donji grad i Gornji grad – Medveščak.  Utvrđeno je da je 1.069 građevina pretrpjelo oštećenja veća od 60%, te time vlasnici ostvaruju pravo na naknadu štete kroz daljnju proceduru sukladnu Zakonu o ublažavanju posljedica od prirodnih nepogoda.

Nadalje zamjenica Majić je istaknula kako je potpisano je  135 ugovora s vanjskim stručnjacima , a utrošeno je 18.580 radnih sati, što je u novčanom iznosu 2.787.000,00 kuna.
 

Gradske vijesti - 2020.