clanak False

Od 14. prosinca nastava u srednjim školama Grada Zagreba - ONLINE

07.12.2020.
Prema podatcima HZJZ-a u Zagrebu je 235 novooboljelih. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 676 testiranja na SARS-CoV-2, a mjera samoizolacije je izrečena za 1 417 osoba.

Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda je napomenula da je u Zagrebu primijećena velika lokalna transmisija, dok je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo naglasio da zdravstveni sustav u Zagrebu otežano funkcionira. „Kroz COVID-ambulante tijekom vikenda je prošlo 1 875 osoba, za 75-ero je određena izolacija, dok ih je 513 upućeno na testiranje. U Karanteni Grada Zagreba je 31 osoba.“

Glede situacije u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama, proteklog je dana utvrđeno 28 pozitivnih nalaza kod učenika, 9 kod nastavnika i jedan kod pomoćnika u nastavi osnovnih škola te 17 kod učenika i 2 kod nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije je određena za 647 osnovnoškolaca te za 301-nog srednjoškolca.

Iz Policijske uprave zagrebačke su izvijestili da je proteklog dana evidentirano 14 kršenja odluka Nacionalnog stožera te četiri kršenja mjere samoizolacije.

Zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić još je jedanput pozvala sve da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera pa je zahvalila svim medicinskim djelatnicima, djelatnicima Nastavnog zavoda „Dr. Andrija Štampar“ i medicinskim radnicima u ustanovama Grada Zagreba. Također, zahvalila je zaposlenicima Zagrebačkog holdinga jer unatoč situaciji, sugrađanima isporučuju kvalitetnu uslugu.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje – Nastava u srednjim školama Grada Zagreba od 14. prosinca po modelu C

Odgovarajući na novinarski upit o rezultatima prošlotjednog preliminarnog testiranja u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama, pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić je rekao da izvještaj s obrazloženjem nije dokraja kompletiran, odnosno da zasada postoje samo sumarni podatci.

U petodnevnome testiranju građana, a koje je organizirao Grad Zagreb, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Institut za medicinska istraživanja, testirano je više od 2 000 učenika u 19 osnovnih i srednjih škola kako bi se stekao uvid u udio asimptomatskih zaraženih učenika i djelatnika. Cijena testa je oko 8 €, odnosno 66 kn.

„U osnovnim školama udio asimptomatskih zaraženih učenika je oko 1%, dok je u srednjim školama 2,23%. Brojke potvrđuju da učenici ne prenose zarazu i da se Covid ne širi horizontalno po razrednim odjeljenjima. Nadalje, to dokazuje i podatak da je dosad u gotovo 93% razrednih odjela koji su imali COVID-pozitivne bio zaražen jedan ili dva učenika.

Također, ovo preliminarno istraživanje će poslužiti kao model i podloga za opširnije znanstveno istraživanje što će se provesti početkom II. polugodišta.“

Pročelnik Lovrić je još napomenuo da je jutros održan sastanak s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom i predstavnicima Instituta za medicinska istraživanja, HZJZ i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i da, je unatoč dobrim brojkama, odlučeno da od 14. prosinca nastava u zagrebačkim srednjim školama krene po modelu C, odnosno online. „Na to smo se odlučili jer se vrhunac epidemije u većini europskih zemalja očekuje i najavljuje krajem prosinca. Zbog nadolazećih blagdana i intenzivnijih obiteljskih druženja, takvom odlukom isključujemo mogućnost da srednjoškolci budu prenositelji zaraze“, rekao je pročelnik Lovrić pa je napomenuo da će o kompletnim rezultatima istraživanja javnost do kraja dana biti informirana.

 

Gradske vijesti - 2020.