clanak False

Konferencija za novinare_Stožer Civilne zaštite GZ

04.12.2020.
U protekla 24 sata u gradu Zagrebu zabilježeno je ukupno 740 novooboljelih. U Nastavnome Zavodu za javno zdravstvo  „Dr. Andrija Štampar“  obavljena su 1508 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 600 nalaza bilo pozitivno, izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda dr. Zvonimir Šostar na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite u Gradskoj upravi. U domovima za starije i nemoćne osobe potvrđeni su pozitivni nalazi za 12 korisnika i 7 djelatnika te pozitivan nalaz kod 45 učenika i dva nastavnika osnovnih škola i 48 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 803 učenika osnovnih te 802 učenika srednjih škola.

Ravnatelj Šostar je napomenuo da danas Zavod i Grad Zagreb završavaju s projektom brzog testiranja u školama te će početkom sljedećeg tjedna izaći u javnost s konkretnim podacima. Također je naglasio da su zajedno s Hrvatskom liječničkom komorom i Psihološkom komorom krenuli s programom psihološke pomoći zdravstvenim djelatnicima. Od jučer se javljaju naše kolege kojima je potrebna pomoć, djelatnici  koji su u zadnjih 8,5 mjeseci pokazali da su pravi heroja kojima treba skinuti kapu do poda.

U razdoblju od 30. studenog do 3. prosinca kroz covid ambulante domova zdravlja prošlo je 3990 bolesnika. Samoizolacija je određena za 61 osobu, a broj upućenih na testiranje je 1888. U karanteni u Tomislavovom domu nalazi se 38 osoba. U zdrastvenom sustavu je oko 440 djelatnika pozitivno ili u samoizolaciji što izrazito otežava funkcioniranje zdravstvenog sustava, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč.

Izvijestio je da je kroz drive in punktove uzeto 2 165 uzoraka, odnosno od početka testiranja do danas 10 199, a 4 024 osobe su pozitivne. Imamo lošu epoidemiološku situaciju, svaki treći testirani je pozitivan, stoga pozivam građane na oprez i pridržavanje epidemioloških mjera.

Voditelj operativno- komunikacijskog centra Stipo Mandić izvijestio je da na području policijske uprave zagrebačke u razdoblju od 30. studenog do 4. prosinca nije bilo kršenja odluka nacionalnog stožera, a zabilježeno je 16 kršenja samoizolacije na kućnoj adresi.

Prema riječima Željka Renića iz Komunalnog i prometnog redarstva nadležne gradske službe su do 4. prosinca postupale na 16 517 lokacija te prikupile 36 000 tone građevinskog otpada. Primili smo više upita od sugrađana o cijeni ove usluge, koja je bez naknade. Stoga ih pozivamo da ukoliko rade radove preko ugovora, uvaže podatak da Grad Zagreb ovu uslugu dodatno ne naplaćuje.

Gradske vijesti - 2020.