clanak False

Primopredaja vatrogasnog vozila za spašavanje s visina

28.12.2020.

Za potrebe profesionalne provedbe javne vatrogasne zaštite, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predao je jutros Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba u Savskoj 1, vatrogasno vozilo za spašavanje s visina - automobilsku vatrogasnu ljestvu nove generacije.  

Vozilo čija je osnovna svrha spašavanje osoba od opasnih situacija na visini, ali i za gašenje požara na visini te tehničke intervencije, nabavio je Grad Zagreb - Ured za upravljanje u hitnim situacijama. 

Glavni zapovjednik JVPGZ Siniša Jembrih objasnio je da se radi o vozilu Grič 131 - automobilskoj ljestvi sa zglobom, radne visine spašavanja 42 metra. Specifično je po zadnjem zglobu koji se u potresu pokazao jako koristan, kazao je Jembrih te dodao da su za vrijeme potresa vatrogasci grada Zagreba i Republike Hrvatske odradili preko 5500 intervencija, uklonili 4500 dimnjaka i 1300 dijelova dimnjaka upravo ovakvim vozilom. Također vozilo posjeduje i opremu za gašenje požara te dodatnu opremu za spašavanje. Zahvaljujemo gradonačelniku i Gradskoj Skupštini na novom vozilu, koje će nam omogućiti bolji i kvalitetniji rad te veću sigurnost građana. 

Tijekom jutrošnjeg potresa koji se dogodio na području Petrinje, a podrhtavanje se osjetilo i na zagrebačkom području, gradonačelnik Bandić istaknuo je da u Zagrebu nije bilo oštećenja, te je uputio poruku sugrađanima da ostanu mirni, pribrani i ne izlaze iz svojih domova. Uputio sam i pismo gradonačelniku Petrinje da smo na raspolaganju općinama pogođenim potresom. Suosjećamo s tim ljudima i spremni smo pomoći kada i ukoliko zatrebaju našu pomoć. I dalje su otvorene besplatne telefonske linije za sugrađane pogođene potresom na:  0800 8802 i 0800 8805. Što se tiče zagrebačke katedrale, gradonačelnik je istaknuo da je sve pod kontrolom i da nema novih oštećenja i urušavanja.

Novo vozilo je još veći doprinos sigurnosti  građana grada Zagreba, ali i Republike Hrvatske, istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, te kazao da će omogućit bolji i i sigurniji pristup svim zgradama u slučaju  požara, evakuacije i spašavanja.   

U Petrinji su trenutno angažirane vatrogasne postrojbe Kutina, Novska, Topusko i Petrinja, dok su u pripravnosti Split, Šibenik i Zadar, a na raspolaganje se stavio i Grad Zagreb - Javna vatrogasna postrojba, kazao je Tucaković. 

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić istaknuo je kako Zagrebima tri kontejnera opremom za spašavanje iz ruševina koje mogu odmah prebaciti u Petrinju i četvrti koji koristi HGS Grada Zagreba, a koji je sastavni dio postrojbi za izvlačenje iz ruševina. Raspolažemo oko 750 ljudi koji su obučeni pripadajućom opremom te smo spremni odazvati se ukoliko nas bilo tko zatraži pomoć.  
 

Gradske vijesti - 2020.