clanak False

Protiv COVID-19 cijepljena prva osoba u Hrvatskoj

27.12.2020.
U Domu za starije osobe Trešnjevka jutros je cjepivo protiv COVID-19 virusa primila korisnica doma, gđa Branka Aničić, ujedno i prva osoba u Hrvatskoj koja je cijepljena protiv koronavirusa. Kako je i najavljeno, prvo će se cijepiti najugroženije skupine i djelatnici u zdravstvu.

Da je ovo povijesni dan, zaključio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši da su vidljive sve prednosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju. „Pobijedili su znanstveni rad, solidarnost i europsko zajedništvo“, poručio je gradonačelnik te najavio da će se cijepiti prvi, čim budu dostupne redovne doze za građanstvo, kako bi svojim primjerom potaknuo i druge na cijepljenje.

Premijer Andrej Plenković objasnio je da postoji jasan plan cijepljenja – ravnomjerno kroz sve županije te ponovio kako su prve pristigle doze cjepiva, njih 9.750, rezervirane za najugroženije i najizloženije skupine.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da postoji veliki interes građana za cijepljenje, te izrazio nadu da će kroz naredni period i današnji protivnici cijepljenja promijeniti stav.

Gospođa Aničić, koja je primila prvo cjepivo, izrazila je zadovoljstvo što će se napokon moći vratiti uobičajenim druženjima i aktivnostima u domu, a doktor Miro Hanžovački, koji je obavio cijepljenje, objasnio je da će danas biti cijepljeno prvih 20 korisnika doma, dok će se u idućih nekoliko dana cijepiti ukupno 110 korisnika.

Gradske vijesti - 2020.