clanak False

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

27.11.2020.
U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1248 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 513 nalaza bilo pozitivno, izvijestila je na danas održanoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba voditeljica Službe za epidemiologiju NZJZ dr. Andrija Štampar doc. dr. sc. Vanja Tešić, te napomenula kako je, prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu 607.

„Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su obradili 843 slučaja oboljelih osoba pri čemu je mjera samoizolacije izrečena za 1648 osoba. Od svih obrađenih osoba najveći dio - 40% su kontakti Covid-pozitivnih osoba, 34% su negativne epidemiološke anamneze, a kod 10 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod osam tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama, kod šest tijekom obiteljskih druženja i tri osobe su doputovale iz Srbije i BiH “, kazala je doc.dr.sc. Tešić.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 31 korisnika i šest djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je i pozitivan nalaz testa kod 25 učenika i tri nastavnika osnovnih škola te 33 učenika i dva nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 528 učenika osnovnih te 667 učenika srednjih škola.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč naglasio je kako je tijekom jučerašnjeg dana kroz Covid ambulante domova zdravlja prošlo 860 osoba, dok je samoizolacija određena u 16 slučajeva, a 384 osobe upućene su na testiranje. „U Tomislavovom domu na Sljemenu se trenutno nalazi 24 osoba u karanteni, dok je u zdravstvenom sustavu Grada  206 zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni, a za njih 231 je određena samoizolacija“, kazao je pročelnik Jeleč te dodao kako je na lokacijama brzih antigenskih testova  od 1205 prijavljenih testirano njih  902 od čega je njih 295 bilo pozitivnih, odnosno 32,7%. 

Željko Renić, predstavnik Komunalnog i prometnog redarstva izvijestio je kako je do danas, s ukupno 16 344 lokacija diljem grada, prikupljeno 35 558 tona građevinskog otpada, te zahvalio sugrađanima na suradnji.

Uime Policijske uprave zagrebačke, voditelj Operativno-komunikacijskog centra Stipo Mandić izvijestio da je u periodu 23.-27. studenog na području Policijske uprave zagrebačke zabilježeno osam kršenja mjera izolacije, te dva kršenja odredbi Nacionalnog stožera civilne zaštite. „Trenutan broj osoba koje su pod Covid – mjerama na području ove policijske uprave je 19 592; broj liječenja na kućnoj adresi je 5778, te je 13 814 osoba pod mjerom preventivne samoizolacije na kućnoj adresi.“, kazao je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mjerama u javnom gradskom prijevozu i načinu kontrole putnika u vozilima, predsjednica Uprave društva Zagrebački električni tramvaj d.o.o.. Ljuba Romčević - Žgela  kazala je kako se ZET d.o.o., s obzirom na nove mjere koje će se početi primjenjivati noćas od 24 sata, počeo pripremati za organizaciju prijevoza u kojem će vozila prometovati sa maksimalno 40% popunjenih mjesta. „Upućujem zamolbu korisnicima javnog gradskog prijevoza da se, pored postojećih mjera, pridržavaju i najavljenih novih mjera, posebice što se popunjenosti kapaciteta tiče.“, kazala je.

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, odgovarajući na novinarski upit o najavljenom testiranju učenika u školama istaknuo je kako je cilj na reprezentativnom uzorku dobiti informaciju o prisutnosti virusa u zagrebačkim školama temeljem kojih će se određivati daljnje epidemiološke mjere. „U ponedjeljak ćemo početi s testiranjem kojim planiramo obuhvatiti tri do pet tisuća učenika i djelatnika u 15 škola.“, kazao je pročelnik Lovrić
 

Gradske vijesti - 2020.