clanak False

U Zagrebu bez Covid pozitivnih

10.06.2020.
Dobra epidemiološka situacija u Zagrebu se nastavlja, a osim što nemamo novo pozitivnih osoba na Covid 19, od jučer nemamo niti jednog aktivnog bolesnika, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba. Iako su trijažne ambulante prestale s radom te su sve aktivnosti prenesene na ambulante obiteljske medicine, sugrađani i nadalje trebaju biti oprezni i voditi računa kako bi na vrijeme spriječili eventualno širenje zaraze, istaknuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar.

Statičari i nadalje pregledavaju objekte oštećene u potresu. Tijekom jučerašnjeg dana ih je pregledano 233, odnosno sveukupno 24 114 od kojih je neuporabljivo 5,2%, privremeno neuporabljivo 19,8 % i uporabljivo 75 %. U tijeku je i pregled preostalih lokacija na trasama tramvajskog prometa u užem gradskom središtu, a u koordinaciji sa ZET-om se radi na uspostavi tramvajskog prometa.
I nadalje se odvozi građevinski otpad, a dosada je s 9113 lokacija prikupljeno 21213,68 tona.

Izrazivši zadovoljstvo s epidemiološkom situacijom u gradu, gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako i nadalje moramo biti disciplinirani, jer upravo je disciplina naših sugrađana dovela do toga da 20 dan zaredom nemamo novooboljelih osoba. Zdravlje je najvažnije i unatoč postupnom ukidanju određenih mjera Nacionalnog stožera moramo biti izuzetno oprezni.

Što se tiče potresa, gradonačelnik je istaknuo da je dobro da je jučer usvojen rebalans proračuna što omogućuje normalno funkcioniranje do jeseni kada će vjerojatno doći do novog rebalansa. Nadam se da će se već na prvoj radnoj Sjednici Sabora usvojiti Zakon o obnovi grada.

Na novinarski upit što je sa suvlasnicima stambenih zgrada koji odbijaju sudjelovati u troškovima sanacije oštećenih krovišta i može li ih se obvezati na to, gradonačelnik Bandić istaknuo je da je žalosno da u objektima koji broje 50 ili 100 stanova ljudi ne mogu naći zajednički jezik i sudjelovati adekvatno svojoj kvadraturi i biti solidarni. U postojećem zakonu stoji da bi se nešto pokrenulo i napravilo mora biti suglasno 50 % plus jedan stanar. Vjerujem da su to stručnjaci predvidjeli u novom zakonu i da će se promijeniti. Jedan od razloga zašto nisu obnovljene fasade je upravo taj problem. Moramo naći instrument kako to riješiti da ne bi blokirali obnovu grada. Treba biti razuman i solidaran, kazao je gradonačelnik.
 

Gradske vijesti - 2020.