clanak False

U Zagrebu 211 novooboljelih osoba

15.10.2020.
Na području Zagreba je u protekla 24 sata zabilježeno 211 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 1 407 osoba je testirano te je za čak 774 određena mjera samoizolacije, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ je rekla da je 56 novozaraženih osoba s negativnom epidemiološkom anamnezom, dok ih je 114 bilo u kontaktu sa zaraženim. Sedam je osoba u kontakt s virusom najvjerojatnije došlo na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a četiri su stigle iz BiH, Slovenije, Francuske i Nizozemske. Moguće je da je virusu bilo izloženo osam osoba tijekom izlazaka, jedna na vjerskome događanju, šest tijekom hospitalizacije, dok je za 15 obrada u tijeku. Od sveukupnog broja devet je zdravstvenih djelatnika.

Prof. dr. sc. Višnja Nesek Adam iz KB Sveti Duh je kazala da se nakon sedmomjesečnoga uspješnog odolijevanja, u bolnici nažalost dogodio proboj koronavirusa te da je danas pozitivno 11 djelatnika i da ih je 48-ero u samoizolaciji. Napomenula je da sustav   normalno funkcionira pa je poručila: “Nakon što sagledamo cjelovitu situaciju i nakon što provedemo dezinfekciju prostora, već sutradan možemo očekivati normalno funkcioniranje svih odjela.“

U posljednja 24 sata su u dva doma za starije i nemoćne osobe evidentirane dvije  pozitivne korisnice koje su se zarazile tijekom hospitalizacije, ali da se ne nalaze u domu jer su još uvijek na liječenju.

Jučer je utvrđeno da su dva učenika i nastavnik osnovnih škola te četiri srednjoškolca pozitivni pa je mjera samoizolacije određena za 45-ero učenika i jednog nastavnika iz osnovnih te za 71-nog učenika i dvojicu nastavnika iz srednjih škola. Pozitivan je nalaz imala i djelatnica školske kuhinje te su zato u samoizolaciji još dva nenastavna djelatnika.

U Zagrebu je aktivno 1 089 slučajeva, a 4 982 osobe su u samoizolaciji.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić je novinarima zahvalila što prate aktualnu situaciju i što o njoj pravodobno izvješćuju javnost. Još jedanput je pozvala sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Na upit novinara o smještaju u Karanteni Grada Zagreba, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč je rekao da u sljemenskome hotelu Tomislavov dom trenutno boravi 28 osoba te je naglasio da je Grad Zagreb osigurao dovoljan broj smještajnih jedinica.
 

Gradske vijesti - 2020.