clanak False

U Zagrebu 126 novooboljelih osoba

08.10.2020.

126 novooboljelih osoba


U protekla 24 sata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ je nakon 1 386 testiranja na SARS-CoV-2 zabilježeno 126 novooboljelih. Za 410 osoba je izrečena mjera samoizolacije, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar je naglasio da situacija nije povoljna pa je ponovo apelirao na sugrađane da u zatvorenim prostorima i u vozilima javnog prijevoza nose maske. Kako je izdvojio, 37 novooboljelih je zasada s negativnom epidemiološkom anamnezom, 63-oje su  bili u kontaktu sa zaraženim osobama, za dvoje se pretpostavlja da su inficirani tijekom hospitalizacije, a za osmero na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, dok ih je dvoje doputovalo iz Austrije i BiH. Nadalje, za dvoje novooboljelih kao mogući izvor zaraze se navodi vjersko okupljanje, a obrada za 12-ero je još u tijeku. Također, u posljednja 24 sata  novooboljela je nezdravstvena djelatnica doma za starije i nemoćne osobe na području Zagreba. Također je utvrđen pozitivan nalaz testa kod dvojice učenika i jedne pomoćnice u nastavi osnovnih škola te dvojice učenika i jedne nastavnice srednjih škola. Mjera samoizolacije je izrečena za 47-ero osnovnoškolaca, 51-nog srednjoškolca i dvije pomoćnice u nastavi srednjih škola.
U Zagrebu su trenutno aktivna 552 slučaja, a 2 466 osoba je u samoizolaciji.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je najavio uspostavu karantene i prihvat sedmero  studenata u Studentskome gradu u Dubravi.
Stipo Mandić iz PUZ-a je izvijestio da je u zadnja 24 sata evidentirano samo jedno kršenje mjere samoizolacije.

„Još jedanput apeliramo na sugrađane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera koje je donio Nacionalni stožer“, naglasila je zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić.
 

Gradske vijesti - 2020.