clanak False

U Zagrebu 11 novooboljelih u posljednja 24 sata, Stožer donio nove preporuke

24.06.2020.
„U Zagrebu je 11 novooboljelih, a među njima su i dvije medicinske sestre“, izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare koja je održana nakon sjednice Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba na Zagrebačkom velesajmu. Ocijenio je da sustav funkcionira zadovoljavajuće te da se osoblje zdravstvenih institucija drži preporuka za suzbijanje širenja virusa.

„Jučer je testirano 158 osoba u Zagrebu, 11 je pozitivnih, a 70 osoba je dobilo mjere samoizolacije“ rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.

Na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba usvojio je, a što je Nacionalni stožer kasnije podržao, preporuku da se u javnom Gradskom prijevozu nose zaštitne maske. Osim toga, dogovoreno je da djelatnici dječjih vrtića i korisnici pučkih kuhinja također nose maske.

Na pitanje hoće li biti sankcija radi nenošenja maski, gradonačelnik je naglasio kako on nema te ovlasti te da preporuke Gradskog stožera nisu obvezujuće, jer takve može donositi samo Nacionalni stožer. „Ovo su preporuke koje su upućene svakom razumnom i savjesnom sugrađaninu, a ja ne sumnjam u razboritost i ozbiljnost svakog građana ovoga grada“ poručio je gradonačelnik. 

Gradonačelnik Bandić je također poručio da se oni koji nemaju maske jave Crvenom križu Grada Zagreba te da će se zagrebačkim umirovljenicima podijeliti zaštitne maske putem Mjesnih odbora. „Svaki umirovljenik u Zagrebu će dobiti po dvije zaštitne maske, a to se mora isporučiti u roku od 48 sati“ rekao je.

Iz Sektora za građenje i sanaciju oštećenih objekata je rečeno da se i dalje nastavljaju radovi na sanaciji oštećenih objekata te da se provode aktivnosti na uklanjanju opasnosti kod tramvajskih tračnica.

Do danas je obavljeno 25 310 brzih pregleda, a još je preostalo 59 nepregledanih objekata.  

Gradske vijesti - 2020.