clanak False

Stipendije Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za medicinske sestre/tehničare opće njege i učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

25.02.2020.

Stipendije Grada Zagreba

Učenicima koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja  te za medicinske sestre i tehničare opće njege, danas je u Gradskoj skupštini gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima podijelio ugovore o stipendiranju.

Sigurni smo da ćete, dragi stipendisti, svojim marljivim učenjem i radom postati nova pokretačka snaga razvoja i napretka svog Zagreba. Uime Grada Zagreba želim vam puno uspjeha u ostvarenju tih ciljeva!, rekao je gradonačelnik pa je istaknuo da je ove godine Grad prvi put dodijelio stipendije za medicinske sestre. Nastojimo zadržati ovaj kadar u Zagrebu jer nam je prijeko potreban.

Pročelnica Ureda za demografiju Mila Jelavić je dodala da stipendiste čeka posao u ustanovama za socijalnu skrb kojima je Grad Zagreb osnivač. Budući da tog kadra nedostaje,  u cijeloj Republici Hrvatskoj oni dobivaju posao čim završe školovanje. Da bismo što prije mogli zaposliti osobe iz te struke, ove smo godine odlučili stipendirati učenike završnih, tj. 5. razreda srednjih medicinskih škola. No, već od sljedeće godine stipendije ćemo dodjeljivati učenicima 4. i 5. razreda.

Predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet je pohvalio, a potom čestitao gradonačelniku i Gradskoj upravi na ovoj mjeri pa je izrazio nadu da će svi stipendisti ostati u Hrvatskoj i u Zagrebu te da će postati sjajni članovi našeg društva.

Uime učenika nazočnima se obratio Teo Bešić koji se obrazuje za elektroničara-mehaničara. Hvala gradonačelniku i svima u Gradskoj upravi što su nam pružili priliku. Obećavamo da ćemo vaše povjerenje opravdati i da ćemo biti dobri majstori kada završimo školovanje, rekao je Teo.

Kako bi podržali buduće obrtnike, svečanosti su prisustvovali i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar.

Stipendije se isplaćuju od 1. rujna 2019. za narednih 10 mjeseci, a dobilo ju je 5 budućih medicinskih sestara te 67 učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Učenici koji pohađaju prve razrede s programom za deficitarna zanimanja dobivaju 1.000,00 kuna. Za druge razrede mjesečna stipendija iznosi 1.300,00 kuna, a za treće 1.600,00 kuna. Iznos stipendije za medicinske sestre je 2.618,70 kuna.

Učenička stipendija za školovanje za deficitarna zanimanja je ustanovljena školske 2003./2004. godine. U proteklih 17 godina, uključujući i ovu, Grad Zagreb je za stipendiranje 1 727 učenika izdvojio oko 56 milijuna kuna.
 

 
 

Gradske vijesti - 2020.