clanak False

Središnja knjižnica Roma u Hrvatskoj

08.06.2020.

Središnja knjižnica Roma u Hravtskoj

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je danas otvorenju Središnje knjižnice Roma u Republici Hrvatskoj koja je smještena u prostorijama  Saveza Roma Kali Sara u Ulici Pavla Hatza.

Današnji dan, 8. lipnja, povijesni je dan za romsku zajednicu jer dobili smo jednu od najljepših knjižnica ne samo u Europi nego i svijetu, istaknuo je saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Zahvalivši gradonačelniku, Gradu i nadležnim ministarstvima koji su im omogućili knjižnicu u kojoj se nalazi više od 4000 knjiga, Kajtazi je istaknuo da Romi imaju bogatu tradiciju kulture i običaja te da će im knjižnica odnosno cjelokupna knjižna građa zasigurno pomoći u istraživanju romske nacionalnosti.

Još jednom smo dokazali da Zagreb živi svoju multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost i najveće europske metropole mogu učiti od nas, rekao je gradonačelnik Bandić. Zadnjih dvadesetak godina u suradnji sa romskom nacionalnom zajednicom napravili smo mnogo projekata, a do konca godine u planu nam je i otvorenje Edukativnog centra, za koji je ugovor potpisan, ali zbog novonastale epidemiološke situacije projekt je na žalost  prolongiran, kazao je gradonačelnik.

Veljko Kajtazi također je istaknuo kako uskoro očekuju i otvorenje najljepšeg parka u Zagrebu u Savskoj ulici, pod nazivom Park 5. studeni, za koji je skulptura već izrađena.
 

Gradske vijesti - 2020.