clanak False

Press konferencija Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

22.09.2020.
U protekla 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba. U NZZJZ Dr. Andrija Štampar obavljeno je 697 testova na virus pa su trenutno 483 aktivna bolesnika, a mjera samoizolacije je određena za 205 osoba.

Pripremamo se za sezonu gripe te ovih dana očekujemo isporuku testova koji istovremeno detektiraju SARS-CoV-2 i tipove A i B virusa gripe, kazao je ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar. Među novooboljelima je srednjoškolac pa je mjera samoizolacije izrečena za dvadesetčetvero učenika. Također, pozitivan test je zabilježen kod djelatnice privatnog doma za starije osobe.

Zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc Olivera Majić je svima čestitala Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava danas, 22. rujna, a u spomen na događaj otprije 21 godinu kada su tri žene tragično stradale, a jedna je bila teško ranjena hitcima iz pištolja bivšeg policajca.

Danas imamo osobu više u Hostelu Arena pa ih je ukupnu 192, a 81 objekt više nego jučer je pregledan nakon što su oštećeni u poplavi. Dinamiku pregleda nam diktira prisutnost sugrađana u svojim domovima, a tijekom vikenda ćemo nastaviti raditi te se nadam da ćemo štete procijeniti i prije planiranog roka. Prije svega zahvaljujem kolegama iz Ureda za mjesnu samoupravu te predstavnicima VGČ i MO, kazala je zamjenica Majić.

Zamjenica Majić je također nazočne pozvala na Dan bez automobila, manifestaciju što se na brojnim gradskim lokacijama održava u sklopu projekta Stavi pravu stvar na pravo mjesto. Ovo je drugi od pet događaja što su planirani u sklopu spomenutog projekta kojim građane želimo educirati i povećati svijest svih nas o važnosti odvajanja otpada.

Na novinarski upit što je Grad dosad učinio za sugrađane čiji su domovi stradali u potresu, zamjenica je kazala da je podijelio građevinski materijal u vrijednosti od 5 480 000 kuna te da je osigurao besplatan odvoz šute, a o čemu se na pressici svakodnevno izvještava.

Također, Grad je osigurao 21 stan za sugrađane koji su ispunili kriterije za dodjelu te 65 stambenih kontejnera za obitelji koje su ih trebale. Angažmanom vanjskih stručnjaka je obavljeno više od 25 000 sigurnosnih pregleda, nakon čega se započelo s financijskom procjenom štete od potresa.

Iz Komunalnog i prometnog redarstva javljaju da je proteklog dana prikupljena 71 tona građevinskog otpada sa 62 gradske lokacije.

Gradske vijesti - 2020.