clanak False

Otvorena izložba Zagreb - grad koji treba našu ljubav

10.09.2020.
Danas je na Europskome trgu u nazočnosti visokih uzvanika otvorena izložba Zagreb – grad koji treba našu ljubav, ciklus od 34 uvećane fotografije Cropixovih fotoreportera, a bavi se potresom što je 22. ožujka pogodio glavni grad Republike Hrvatske.

Zagreb je grad kojemu treba naša ljubav, solidarnost i pomoć. Zahvaljujem građanima na strpljenju! Zakon o obnovi samo što nije donesen, a što prije država i grad krenu u obnovu, prije ćemo okrenuti novo poglavlje. Jedino zajedničkim snagama možemo pomoći i doprinijeti obnovi, kazao je gradonačelnik Bandić pa je dodao kako usprkos svemu iza nas ostaje golema tuga i žalost zbog smrti jednoga mladog života koji je toga dana stradao.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je istaknuo da se Zakon o obnovi Zagreba temeljito pripremao. Svi su dali svoj doprinos i čvrsto stojimo kod toga da je ovo zajednički projekt svih koji žele doprinijeti novoj vizuri grada i zadaći da se njime podigne razina protupotresne zaštite.

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić je rekao da je ovo prilika da se na dostojanstven način obilježi jedan od tragičnijih trenutaka u novijoj zagrebačkoj povijesti. Odlučili smo da mjesto izložbe bude u gradskome centru, jednome od potresom zahvaćenijih dijelova metropole, na licu Zagreba koje ćemo doživotno pamtiti kao i generacije koje dolaze iza nas.

Fotografije su podijeljene u šest tematskih cjelina – Šok, Krhotine, Baština, Katedrala, Hvala vam i Glavu gore, a nose ih kranska dizalica i građevinske skele. U sklopu izložbe prikazan je dokumentarni film Borisa Orešića Ukradeno proljeće o posljedicama potresa u Zagrebu.

Nagrađeni autori su: Ronald Goršić, Bruno Konjević, Boris Kovačev, Damir Krajač, Tomislav Krišto, Neja Markičević, Goran Mehkek, Ivana Nobilo, Davor Pongračić, Željko Puhovski, Ranko Šuvar, Damjan Tadić, Marko Todorov, Darko Tomaš i Srđan Vrančić.

Na otvaranju je bila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a nazočne je pozdravio Ognian Vesselinov Zlatev, predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj.

Gradske vijesti - 2020.