clanak False

Obilazak radova na izgradnji vodoopskrbnog sustava Noršić Selo

02.07.2020.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot obišli su danas radove na izgradnji vodoopskrbnog sustava Noršić Selo u Samoborskom gorju.

Naime, stanovnici ovog gorskog područja, gdje se nalaze 82 domaćinstva, su se godinama suočavali s učestalim problemima u redovnoj vodoopskrbi. Izvorište iz kojeg se trenutno napaja je nedostatnog kapaciteta, a Noršić Selo i okolna mjesta u ljetnim mjesecima često trpe i suše.

„65 posto posla je već napravljeno. Napravljena su 82 nova priključka - 36 u Jarušju, 31 u Noršić Selu, sedam na Bašić Bregu, pet na Gluščić bregu i tri u Solinama. Iako ovo bregovito područje nije gusto naseljeno, svaki čovjek u 21. stoljeću treba imati dostojne uvjete za život, a to znači opskrba pitkom vodom“, rekao je na licu mjesta, na granici Samoborskog gorja i Žumberka, zagrebački gradonačelnik.

Direktor Marin Galijot je objasnio da su postojeći vodoopskrbni cjevovodi, izgrađeni sredinom prošlog stoljeća na nepristupačnom terenu kroz šumu, u vrlo lošem stanju te da često pucaju zbog nedovoljnih profila i visokog tlaka. "Novi cjevovodi se grade na javnom asfaltiranom putu od Noršić sela do Jarušja i u odvojku asfaltnog puta za naselje Gluščić Breg, a po završetku vodoopskrbnog sustava više neće biti potrebna postojeća vodosprema Noršić Selo".

Naglasio je da je izvedeno 3 100 metara, a preostalo još 2 250 metara te je predviđen kraj radova 1.10.2020. Osim novog cjevovoda, radovi uključuju i asfaltiranje ceste te rekonstrukciju kaptaže i vodospreme. Ukupna investicija iznosi osam milijuna kuna. 

Gradske vijesti - 2020.