clanak False

Obilazak Gradske četvrti Sesvete

29.02.2020.
Tradicionalni obilazak gradskih gradilišta uoči proljeća danas je obuhvatio Gradsku četvrt Sesvete, gdje je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, obišao aktualne projekte - radove na izvanrednom održavanju Brestovečke ulice, šetnicu uz potok Vuger, novo fiksno reciklažnog dvorišta te sabirni kanal Rimski put.

 
Radovi izvanrednog održavanja Brestovečke ulice

Prva točka obilaska bila je Brestovečka ulica na kojoj se, kako je istaknuo gradonačelnik Bandić, uređuje kolnik s oborinskom odvodnjom, nogostupi s pješačkim prijelazima i prometnom signalizacijom te će se zamijeniti javna rasvjeta. Radovi koji se zbog opsega i prometnog opterećenja izvode u 3 faze obuhvaćaju 1740m, vrijednosti 9,7 milijuna kuna, a izvode ih Zagrebačke ceste.
Prema riječima predsjednika MO Staro Brestje Stjepana Horvata ova ulica je izgrađena još 1976./1977., žila je kucavica ovog kraja kojom dnevno prođe dvije do tri tisuće vozila. Molim žitelje ovog dijela grada kojih je oko 8000 za strpljenje. Također je dodao kako za 2-3 mjeseca kreću radovi na desnoj strani Brestja gdje će se napraviti slivni dio odvodnje.
 


Šetnica uz potok Vuger

Duž potok Vuger napravljena je pješačka staza s javnom rasvjetom, klupama, koševima, ogradom i prometnom signalizacijom. Šetnica je dužine 1500m, širine 3,5m a radovi su iznosili 3,7 milijuna kuna + PDV. Još nam preostaje napraviti biciklističku stazu, po kojoj bi se trebali voziti za mjesec dana, rekao je gradonačelnik dodavši da sve što se u gradu radi treba imati biciklističku stazu širine 1,6m.
Predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić je rekao kako je ova šetnica, na kojoj su radovi završeni prije tri mjeseca, dio projekta Zeleno-Plave Sesvete.
 


Novo reciklažno dvorište u Sopnici Jelkovcu

Na parceli površine 1308m² na križanju Rimskog puta i Ulice Borisa Ulricha napravljeno je reciklažno (fiksno) dvorište za prihvat i privremeno skladištenje manjih količina odvojeno prikupljenih vrsta komunalnog i građevinskog otpada. Dvorište su zajedno otvorili gradonačelnik Milan Bandić i žitelj toga kraja, stopostotni invalid Šefik Orlić koji je gradonačelniku i ukazao na potrebu reciklažnog dvorišta u tom naselju. Hvala gradonačelniku na brzom reagiranju i pozivam stanare da usvoje kulturu odvojenog prikupljanja otpada, rekao je gospodin Orlić.

U Zagrebu sada imamo 18 reciklažnih dvorišta, 11 fiksnih i 7 mobilnih. Od ponedjeljka će građani ovdje moći dovesti otpad koji ćemo dalje moći koristiti kao korisnu sirovinu, rekao je zagrebački gradonačelnik najavivši kako će se uz ovo dvorište i ono na Jelkovečkoj, na sjevernom dijelu napraviti još jedno reciklažno dvorište jer postoji potreba budući ovdje živi nešto manje od 90 tisuća ljudi.
U sklopu dvorišta nalazi se 37 spremnika za otpad, uključujući onaj za opasni glomazni otpad, uredski kontejner, rasvjeta i sustav video nadzora. Vrijednost radova je 2,7 milijuna kuna + PDV, a sufinancirano je sredstvima Europske unije.
Dvorište radi svaki dan od 6:30h do 20:h i nedjeljom do 14:00h i pozivam sve da maksimalno iskoriste ovu infrastrukturu, rekao je voditelj podružnice ZGH – Čistoća Jure Leko.
 
 
Pročelnica Mirka Jozić je najavila kako se trenutno radi na lokacijskoj dozvoli za sortirnicu na području Žitnjaka gdje je Grad kupio zemljište od Diokija pa bi za dvije godine tamo trebalo niknuti veliko postrojenje gdje bi sav odvojeno prikupljeni otpad mogao ići na odvojeno sortiranje kako bi se dobila korisna sirovina.
 


Sabirni kanal Rimski put

Na križanju Rimskog puta i Savske ceste izgrađen je novi sabirni kanal dužine 1047m za odvodnju oborinskih i otpadnih voda. Dosad su izvedeni radovi na 850m, a ukupna vrijednost je nešto manja od tri milijuna kuna bez PDV-a.
Prema riječima direktora ViO Marina Galijota, okosnicu odvodnje čini kolektor Rimsku put, kojemu gravitira i prostor Radne zone Sesvete - jug između Rimskog puta i Slavonske avenije te dionica Savske ceste južno od Filipovićeve ulice u kojima danas nema izgrađenih javnih kanala. Postojeći objekti na lokaciji koji nisu priključeni na kolektor Rimski put ili na postojeći kanal u Savskoj cesti, ispuštaju otpadne pa i oborinske vode u postojeće zapuštene i obrasle melioracijske kanale bez odgovarajućeg predtretmana.
Novoizgrađeni sabirni kanal služit će za odvodnju oborinskih i otpadnih voda danas neodvodnjenog gravitirajućeg prostora istočno i južno od Rimskog puta i Filipovićeve ulice, kao dio mješovitog sustava odvodnje predmetnog područja.

Gradske vijesti - 2020.