clanak False

Najavljene V. Hrvatske svjetske igre - najveći amaterski sportski događaj u Hrvatskoj

31.01.2020.
U prostorijama Hrvatskog svjetskog kongresa u Zagrebu, održana je konferencija za novinare povodom najave 5. Hrvatskih svjetskih igara, koje će se održati po peti puta u Zagrebu od 21. do 25.07.2020. Igre organizira Hrvatski svjetski kongres, uz glavnog pokrovitelja projekta - Grad Zagreb, uz pokrovitelje Igara Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a supokrovitelje Ministarstvo obrane RH, Hrvatski olimpijski odbor, Središnji državni ured za sport i Hrvatska matica iseljenika.
 
Brojnim novinarima obratio se gradonačelnik Milan Bandić riječima “Hrvatska je kao rijeka s pritocima, a matica svih Hrvata koji žive izvan Hrvatske je Zagreb i Hrvatski svjetski kongres koji organizira ove igre. To su Igre koje spajaju sve nas Hrvate koji smo na ovim prostorima stoljećima zajedno. Moramo se držati zajedno, jer nam samo tako ništa ne mogu.”
 
Vinko Sabljo, ravnatelj Hrvatski svjetskih igara istaknuo je “Zahvaljujemo svim državnim ustanovama koje su nam omogućile organizaciju Igara. Sport nas spaja i svo dobro kroz sport ostvarujemo zajedno. Hrvatski svjetski kongres djeluje u preko 30 država svijeta, s izvršnim odborom koji upravlja Kongresom. Bitno je naglasiti da Hrvati izvan domovine pridonose i u ekonomskom smislu s preko 2.5 milijardi Eura ulijeva u Hrvatsku svake godine. Za Igre smo oformili radni odbor, a velike zahvale pripadaju zamjenici ravnatelja Igara Mateji Mandić kao i cijelom organizacijskom odboru Igara. Moram citirati fra Grgu Martića u čijoj ulici je i naš ured riječima “Naše pleme uginuti neće”.
 
Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske rekao je “Ovo je manifestacija koja promovira zajedništvo, sportski duh i hrvatske sportske uspjehe. Zadovoljstvo nam je sudjelovati kao pokrovitelji Igara”.
 
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport, Tomislav Družak rekao je “Spajanje iseljene i matične Hrvatske kroz šport pridonosi upoznavanju s porijeklom, a nadam se za neke i prilika za povratak u domovinu.”
 
Nazočnima se obratio i Lovro Ivošević, sportski psiholog, povratnik iz Njemačke, a koji trenutno odrađuje stručnu praksu u NK Dinamo, te je sudjelovao već tri godine na Igrama. Odlučio se vratiti u Hrvatsku, dok je ove godine, kao i prošle dvije promotor i koordinator Igara u Njemačkoj.
 
Hrvatske svjetske igre su amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvatice i Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive.
Na Igrama mogu sudjelovati Hrvati i sve osobe koje imaju hrvatske korijene, neovisno o državljanstvu, vjeroispovijesti, materinjem jeziku ili pripadnosti nekom savezu, organizaciji, udruzi ili klubu.
 
Cilj Igara je kroz, u prvom redu sportska, te zatim i brojna kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u Domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH. Igre su do sada održane 2006. i 2010. godine u Zadru te 2014. i 2017. u Zagrebu, koji će ujedno biti domaćin i petim Igrama u 2020. godini.
 
O popularnosti Igara svjedoči i podatak o stalnom porastu brojnosti sportova u kojima se sudionici natječu, ali i porast broj natjecatelja i država iz kojih dolaze. Na prošlim Igrama odazvalo se više 1.000 natjecatelja, dok na Igrama 2020. očekujemo više od 1.500 sudionika.
 
Za sve natjecatelje osigurani su besplatan smještaj, hrana kao i oprema, dok su troškovi puta u domeni natjecatelja. Starosna dob natjecatelja je od 16 godina pa naviše s tim da uz malodobne natjecatelje jedno od roditelja – staratelja mora biti u pratnji.
 
Natjecanja su organizirana po uzrastu. Ukoliko bude interesa više sudionika za neki sport koji nije do sada bio na Igrama, prijedlog će biti formaliziran i organiziran kao službeni događaj Igara ove godine.

Gradske vijesti - 2020.