clanak False

Najavljena "Seljačka buna" 8. veljače kod Stubice

28.01.2020.
(HINA/www.zagreb.hr) - Edukativno-povijesna 12. manifestacija - Seljačka buna održat će se 8. veljače kod dvorca Stubički Golubovec nakon čega počinje "Buna party" uz grupe Let 3 i Picksiebnere, najavljeno je danas na konferenciji za medije u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

„U ovogodišnjem dosad najraskošnijem izdanju okupit će se najveći broj sudionika bitke, više od 250. Program se odvija na dvije lokacije uz posebne specijalne efekte, a uz izložbe i prezentacije bit će održan i srednjovjekovni sajam“ rekao je predsjednik Družbe vitezova Zlatnog Kaleža Ivan Štefek.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je organizatorima na inicijativi te pozvao sve Zagrepčane i Zagrepčanke da taj dan dođu u stubički kraj i prisjete se „iskonske borbe za pravicu“. Obećao je, također, da će Grad Zagreb osigurati onoliki broj autobusa koliko bude zainteresiranih građana. "Ovom se manifestacijom još jednom prikazuje nesalomljivi duh zagorskog čovjeka", rekao je.

Direktorica turističke zajednice Donja i Gornja Stubica Kornelia Vnučec napomenula je kako je rekonstrukcija bitke kod Stubice dobitnica turističke nagrade "Simply the best" za najbolji povijesni prikaz i turističko događanje. Pozvala je građane da dođu na Bunu jer je ona postala od velike važnosti za Krapinsko-zagorsku županiju, ali i hrvatsku turističku kartu.

Kako se čulo, program počinje tjedan ranije „Puntanjem kmetov“, odnosno tradicionalnim okupljanjem kmetskih vođa kod rodne kuće Matije Gupca,  a glavni događaj „Bitka kod Stubice“ na rasporedu je u subotu 1. veljače u 14,00 sati u Dvorcu Stubički Golubovec.

Uz Puntanje i Bitku, u sklopu manifestacije će se kroz dva vikenda u Donjoj i Gornjoj Stubici održavati i predstave, radionice, planinarski pohod Stazama Gupčevih puntara, srednjovjekovni sajam starih zanata  gdje će se moći okrijepiti izvornim domaćim specijalitetima.

Za zainteresirane organiziran je prijevoz ZET-ovim autobusima iz Ulice G. Ninskog (u zoni ulaza Importanne centar) od  9,30 do 12,40 sati, a povratak za Zagreb od 18 do 21,10 sati.
Uz gradonačelnika Bandića, predsjednika Udruge Štefeka i direktorice Vnučec, na konferenciji su sudjelovali i gradonačelnik Grada Donje Stubice Nikola Gospočić te načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić.  

Gradske vijesti - 2020.