clanak False

Konferencija za novinare Stožera CZGZ

20.10.2020.
U protekla 24 sata u Zagrebu su zabilježena 293 novooboljela, provedena  su 1 402  testiranja na SARS-CoV-2, a samoizolacija je određena za 1054 osobe, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.  

„Od ukupnog broja novozaraženih, 90 ih je zasada s negativnom epidemiološkom anamnezom, 92-oje je bilo u kontaktu s COVID pozitivnim osobama, a za dvije osobe je vjerojatno da su se zarazili na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, dok ih je petero doputovalo  iz BiH, Njemačke, Švedske i Rumunjske. Također, za troje novooboljelih se smatra da su virusu bili izloženi tijekom hospitalizacije, a za jednog tijekom sportske aktivnosti. Obrada za stotinu osoba je u tijeku“, rekla je glavna sestra Nastavnog zavoda Cecilija Rotim. 

Dodala je da je tijekom jučerašnjeg dana utvrđen pozitivitet kod dvaju učenika i jednog nastavnika osnovnih škola te kod 12-ero učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije je određena 67-morici učenika i 6-orici nastavnika osnovnih te 253-ojici  srednjoškolaca.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je istaknuo da su aktivnosti u domovima zdravlja izrazito pojačane. “U COVID ambulantama je pomoć zatražilo 711 osoba, na testiranje ih  je upućeno 517, a mjera samoizolacije je određena za 21. U izolaciji u Tomislavovome domu je trenutno 17 studenata“ , rekao je.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je apelirala na građane da uoči Svih svetih, odnosno da već danas počnu planirati odlaske na groblja, posebice na Mirogoj, Markovo polje i Miroševac kako bi se izbjegle gužve. Zahvalila je građanima što se pridržavaju mjera i uputa Nacionalnog i Gradskog stožera. 

Željko Renić iz Komunalnog i prometnog redarstva je izvijestio da je jučer sa 63 lokacije uklonjeno 115 tona građevinskog otpada.
 

Gradske vijesti - 2020.