clanak False

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

16.10.2020.
U protekla 24 sata u Zagrebu je zabilježen 231 novi slučaj zaraze koronavirusom, a mjera samoizolacije izrečena je za 898 osoba. Ukupno je testirano 1.385 osoba, izvijestili su iz NZZJZ Dr. Andrija Štampar na konferenciji za novinare Stožera CZGZ održanoj danas u Gradskoj upravi.

Glavna sestra Nastavnog zavoda Cecilija Rotim kazala je kako ukupan broj aktivnih slučajeva u Zagrebu iznosi 1.089, dok se u samoizolaciji nalazi ukupno 5.578 osoba.
Rotim je podsjetila i na radno vrijeme drive-in testiranja: radnim danom od 8 do 14 sati, subotom od 8 do 12 sati te nedjeljom i blagdanom od 8 do 10 sati.
 
„U svih 20 gradskih zdravstvenih ustanova imamo 41 covid-pozitivnu osobu, dok se njih 120 nalazi u samoizolaciji“, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč odgovarajući na novinarski upit o stanju u gradskim bolnicama, te istaknuo kako je to relativno mala brojka u odnosu na ukupan broj zdravstvenih radnika. Naglasio je i kako Zagrepčani nemaju razloga za zabrinutost jer sve zdravstvene ustanove u gradu funkcioniraju primjereno uvjetima.
 
Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić je i ovaj petak izvijestila o financijskoj procjeni šteta od potresa: "Od ukupno 4.461 oštećene građevine do danas je završeno 3.113 terenskih očevida. Potpisano je 135 ugovora s vanjskim stručnjacima, a procjenitelji i ovlašteni inženjeri odradili su zaključno s ovim danom 9.125 radnih sati."
Što se tiče procjene šteta od poplava, zamjenica Majić je kazala kako je stručno povjerenstvo do danas obišlo 1.401 objekt.

Željko Renić, predstavnik Komunalnog i prometnog redarstva izvijestio je da je jučer s 48 gradskih lokacija prikupljeno 172 tone građevinskog otpada. Ukupno je s 14.998 lokacija diljem grada prikupljeno čak 32.237 tona građevinskog otpada.
 
Na današnji dan, zagrebačka hitna pomoć obilježava 111. godišnjicu djelovanja, te se u ime Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba okupljenima obratio ravnatelj Žarko Rašić: „Hitna medicinska pomoć Grada Zagreba dnevno obavi preko 200 hitnih medicinskih intervencija i preko 400 sanitetskih prijevoza, a u ovih pola godine koliko traje epidemija koronavirusa, hitna pomoć odradila je i preko 4.000 intervencija kod covid-suspektnih bolesnika.“ Posebno je naglasio da prosječno vrijeme dolaska hitne pomoći na mjesto intervencije iznosi samo 7,2 minute.


 

Gradske vijesti - 2020.