clanak False

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba/Produžene mjere za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo

08.07.2020.
Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je dijagnosticirano 13 novozaraženih bolesnika te su  provedena 384 testiranja,  a mjera samoizolacije je propisana za 42 osobe, rečeno  je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba u auli Gradske uprave.

Testirano je stotinjak osoba više u odnosu na prekjučer, a isti broj zaraženih ukazuje na trend opadanja, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Sada smo na 3,5 % pozitivnih od testiranih, dok smo prije dva-tri tjedna bili na 12 %. Pozivam sugrađane na razboritost, strpljenje, odgovornost i samodisciplinu, posebice mlade koji idu u klubove da čuvaju svoje roditelje, djedove i bake. Zabrane nisu rješenje, poštivanje i prevencija je najbolji oblik borbe protiv covida, zaključio je gradonačelnik.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Sandra Šikić je kazala da je većina novih slučajeva bila u kontaktu s prethodno oboljelim osobama, a za njih šest se još uvijek ne zna točan izvor zaraze. Trenutno su u Zagrebu 374 pozitivne osobe i 1 171 s izrečenom  mjerom samoizolacije.

Željko Renić iz komunalnog i prometnog redarstva je istaknuo da su jučer s 44 lokacije odvezli 238 tona građevinskog otpada. Zahvaljujem sugrađanima na izvrsnoj suradnji i pozivam ih da nas i nadalje kontaktiraju za upite vezane uz komunalni red i promet u mirovanju.

Iz Policijske uprave Zagrebačke su izvijestili da proteklog dana nije zabilježen niti jedan slučaj kršenja odluke Nacionalnog stožera te niti jedan slučaj kršenja mjera samoizolacije. Proveden je nadzor nad 25 ugostiteljskih objekata te nije utvrđeno niti jedno kršenje mjera.

Produžene mjere za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo

Gradonačelnik je naglasio da su sve mjere Grada Zagreba za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo uzrokovanih koronavirusom aktivirane 1. travnja i da se produljuju na sljedeća tri mjeseca. Pratit ćemo situaciju i odlučiti hoćemo li nakon 1. listopada ponovo produljiti mjere oslobađanja od najamnine za poduzetnike u gradskim prostorima, oslobađanja od zakupnine za postavljanje terasa i kioska, umanjenje komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište za 30 %, napomenuo je gradonačelnik.

Uručenje Zaključaka o dodjeli gradskih stanova

Nakon konferencije za novinare, gradonačelnik Bandić je uručio Zaključke o dodjeli gradskih stanova u najam građanima grada Zagreba za čije se stambene prostore nakon potresa utvrdilo da su neuporabljivi, a koji ispunjavaju uvjete propisane Odlukom o najmu stanova. Podsjetimo, gradonačelnik je Zaključke o najmu dosada uručio 16-erim obiteljima, a danas još dvjema koje su privremeno smještene u Studenskome domu u Cvjetnome naselju.
 


 

Gradske vijesti - 2020.