clanak False

Konferencija Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba

26.10.2020.
U Nastavnome Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar tijekom jučerašnjeg dana testirane su 484 osobe, novih slučajeva zaraze je 558, dok su mjere samoizolacije propisane za 394 osobe, izvijestio je Stožer Civilne zaštite na današnjoj konferenciji za novinare u auli zagrebačke Gradske uprave.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda Sandra Šikić je istaknula da je proteklih tjedan dana u Zavodu obavljeno više od 11 i pol tisuća testiranja. “Od novooboljenih, njih 224 ima prebivalište, a 334 boravište u gradu Zagrebu. Ukupno je 33 470 aktivnih slučajeva, 8 043 aktivnih samoizolacija, 6 036 gađana Zagreba se oporavilo dosad, a 2 043 pozivitnih još čekaju obradu. U šest domova za starije pozitivno je 7-ero korisnika i tri radnice, dok je 446 učenika osnovih i 418 učenika srednjih škola upućeno u samoizolaciju", rekla je doktorica Šikić.

"Imamo lošu epidemiološku situaciju. COVID ambulante rade pojačanim intenzitetom. U protekla tri dana pomoć je tražilo 1 777 osoba, od koji je njih 913 poslano na testiranje. Uzeto je 649 uzoraka na drive-in punktovima dok u karanteni imamo 21 studenta. Sustav funckionira vrlo otežano. Pozivamo građane na oprez", poručio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić još jednom je pozvala sugrađane na odgovorno i savjesno ponašanje, naročito uoči blagdana Svih Svetih. „Molimo građane, ukoliko im obveze dozvoljavaju, da se organiziraju i da već tijekom ovog tjedna obiđu grobove svojih najmilijih kako bi se smanjila gužva na sam blagdan“, apelirala je zamjenica Majić.

Željko Renić iz Komunalnog i prometnog redarstva je naglasio da je sve spremno za obilježavanje blagdana Svih svetih te da se građani mogu informirati oko organizacije prometa i javnog prijevoza na gradskim web stranicama. „Pristup u zone oko svih groblja u Zagrebu na dan Svih Svetih bit će pod posebnim režimom prometovanja. Pristup će biti omogućen vozilima ZET-a, taksi vozilima, vozilima s invalidskim znakom pristupačnosti te vozilima s posebnim dozvolama. Ovo je mjera koja će jamčiti lakši dolazak do groblja, a ukoliko se svi držimo mjera i uputa, vjerujemo da se blagdan može uspješno obilježiti“, rekao je te dodao da će mjere vrijediti za sva groblja na sam blagdan, dok će za groblje Mirogoj one vrijediti i dan ranije.

Gradske vijesti - 2020.