clanak False

Izvještaj Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba

10.07.2020.
U Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar tijekom jučerašnjeg dana testirane su 465 osobe,  od kojih je 35 pozitivnih na covid 19, dok je za 113 osoba izrečena mjera samoizolacije, istaknula je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda dr. Sandra Šikić na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba održanoj u Gradskoj upravi. Od 35 pozitivnih, 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se za njih 13 ne zna još uvijek izvor zaraze odnosno nejasna je epidemiološka anamneza. U Zagrebu je 357 aktivnih bolesnika, a 1052 osobe su pod mjerama samoizolacije.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da su povećane aktivnosti u domovima zdravlja, te da su tijekom jučerašnjeg dana testirane 97 osobe tehnikom drive in, 42 osobe su upućene na testiranje, a za njih troje je određena mjera samoizolacije.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuo je da na dnevnoj bazi raste broj zaraženih osoba te apelirao na sugrađane da budu što odgovorniji kako prema sebi i tako i drugima te se pridržavaju preporučenih mjera gradskog i nacionalnog Stožera.

Na novinarski upit o Udruzi Ženska pomoć sada – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja odnosno o njezinom mogućem zatvaranju, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da su Grad Zagreb i Udruga partneri, odnosno da su od strane Grada od 2007. do danas financirani više od 2,5 milijuna kuna, što iznosi oko 180 tisuća kuna godišnje te da su dobili dva prostora za provođenje usluga. Prošle godine Grad Zagreb i Gradski ured za socijalnu zaštitu raspisali su prvi puta Javni natječaj za financiranje trogodišnjih programa udruga iz područja pružanja socijalne usluge privremenog smještaja beskućnika i potpore radu skloništa i savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji za razdoblje od 2019. do 2021. godine iz proračuna Grada Zagreba. Udruga na navedenom Javnom natječaju nije ispunila propisane uvjete te nije postojala mogućnost dodjele sredstava putem Javnog natječaja. Unatoč navedenom, Grad Zagreb je u svrhu osiguranja kontinuiteta rada Udruge osigurao institucionalnu podršku putem Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama za 2019., kazala je pročelnica.  Ove godine također se dogodilo da nisu zadovoljeni formalni uvjeti nego je ponovno upućena na javni poziv. Mi ćemo njihove zahtjeve zadovoljiti kao i prethodnih godina ali ovo je apel  da kada se apliciraju na natječaj da udovolje natječajnoj dokumentaciji, kako bi Grad mogao odobriti sredstva, dodala je pročelnica Galić.

Gradske vijesti - 2020.