clanak False

Gradonačelnik Tomašević i čelnici 50 svjetskih gradova usvojili Parišku deklaraciju o klimi

25.07.2024.
Gradonačelnici 50 svjetskih gradova, sudionici sastanka na vrhu u Parizu posvećenog borbi protiv klimatskih promjena koji se održava uoči otvaranja Olimpijskih igara, usvojili su danas Parišku deklaraciju. Dokument sadrži prijedlog klimatskih aktivnosti koje su društveno pravedne te prepoznaju gradove kao ključne partnere u provedbi zelene tranzicije.

U svom je izlaganju gradonačelnik Tomašević posebno istaknuo kako “borbu protiv klimatskih promjena trebamo iskoristiti kao priliku za smanjenje društvenih nejednakosti”.

Deklaracija ističe da klimatske politike moraju pomoći u suzbijanju inflacije i jamčiti zdravlje, pristupačno stanovanje i ekonomsku sigurnost za sve. Gradonačelnici ističu jedinstvo s radnicima i obiteljima te predanost osiguravanju da koristi klimatske tranzicije budu dostupne svima, posebno onima kojima su najpotrebnije, a da troškove snose oni na kojima je odgovornost, poput naftnih tvrtki i industrije koja najviše zagađuje.

Ujedno, svjetski gradonačelnici traže povećanje sredstava za klimu i pravednu tranziciju, kao i da se jasno prepozna središnja uloga gradova i regija u provedbi globalnih klimatskih mjera.

Konferencija o klimatskim promjenama traje do sutra, a gradonačelnika Tomaševića za vrijeme njenog trajanja očekuju i bilateralni susreti s gradonačelnicima Londona, Osla, Budimpešte, Istanbula i Seula.

Gradske vijesti