clanak False

Na inicijalnim upisima u gradske vrtiće u Zagrebu značajno manje neupisane djece u odnosu na prošlu godinu

19.06.2024.
Upisi u pedagošku godinu 2024./25. provedeni su od 13. do 23. svibnja, a danas, 19. lipnja objavljuju se prvi rezultati. Nakon toga predstoji rok za prigovore koji završava 27. lipnja. Dječji vrtići o prigovorima odlučuju u roku osam dana od zaprimanja prigovora, a konačne rezultate objavit ćemo 10. srpnja.

Na upisima u gradske vrtiće u 2024. godini pristiglo je ukupno 11.499 zahtjeva, što je 6% manje nego prošle pedagoške godine (12.260). Od svih pristiglih zahtjeva, 1.896 odnosi se na djecu koja ne ispunjavaju uvjete za upis (premlada djeca).

Od 9.603 valjanih zahtjeva, inicijalni broj upisane djece je 7.686, a broj neupisane djece koja ispunjavaju uvjete je 1.917. Prošle godine na inicijalnim rezultatima je upisano 7.140, a neupisane djece je bilo 3.180. Drugim riječima, zahvaljujući ulaganjima u proširenje kapaciteta gradskih vrtića imamo značajno bolju situaciju nego prošle godine, s 40% manje neupisane djece.

Ističemo da je u zahtjevima za upis u gradske vrtiće 1.402 djece koja su već upisana u privatne vrtiće, ali su roditelji predali zahtjev za upisom u gradski vrtić. Tu bilježimo gotovo trostruko povećanje broja zahtjeva u odnosu na prošlu godinu (564), za koje pretpostavljamo da je motivirano rastom cijena u privatnim vrtićima.

Očekujemo da će do rujna gotovo sva djeca u Zagrebu imati mjesto u vrtiću. Naime, s obzirom na to da nisu popunjena sva mjesta iz planova upisa gradskih vrtića, planiramo u roku prigovora upisati još oko 200 djece, o čemu ćemo izvijestiti 10. srpnja. Nadalje, privatni i vjerski vrtići prošle godine su upisali oko 1.500 djece, te očekujemo slične brojke i ove godine. Jednako važno, budući da ćemo do kraja godine otvoriti još 5 vrtića, ona djeca koja ne budu upisana u rujnu bit će upisana do kraja godine.

Vezano uz trendove koje pratimo, možemo izvijestiti da, prema očekivanjima, udio prijava za jaslice i dalje raste - prošle je godine činio 71% svih zahtjeva, dok ove godine udio prijava za jaslice čini 75%. Djecu korisnika mjere roditelj odgojitelj smo, kao što smo očekivali, doista najvećim dijelom uključili u sustav vrtića prošle godine, kada smo imali 1.537 zahtjeva za upisom, u usporedbi s 677 zahtjeva ove godine (smanjenje od 56%). Što se pak tiče uključivanja djece s teškoćama u razvoju u gradske vrtiće, ove godine imamo 35% više zahtjeva za upisom nego prošle godine. Sa zadovoljstvom izvještavamo da smo, u skladu s Akcijskim planom za unapređenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama u Gradu Zagrebu 2023.-2025., ove godine upisali 47% više djece s teškoćama u razvoju.

Gradske vijesti