clanak False

U Zoološkom vrtu Grada Zagreba gradi se nastamba za vuka, a u Dumovcu sklonište za mačke

02.07.2024.
Zoološki vrt Grada Zagreba iduće će godine proslaviti sto godina postojanja. U novo će stoljeće svojeg rada ući s nizom vrijednih projekata. U Vrtu se grade nastamba za vuka te uzgojni centar za riječnu kornjaču, a planira se i obnova paviljona za majmune. Sklonište za mačke u Dumovcu upravo je dobilo građevinsku dozvolu. Istaknuto je to na obilježavanju 99. godišnjice osnutka Zoološkog vrta.

„Nastavit ćemo kapitalna ulaganja u Zoološki vrt Grada Zagreba. Završava se nastamba za vuka vrijedna 1,6 milijuna eura, a ragovarat ćemo i o obnovi paviljona za majmune. Uzgojni centar za riječnu kornjaču, vrijedan 180 tisuća eura, sufinancira se iz programa LIFE. Ishođena je građevinska dozvola za sklonište za mačke u Dumovcu čija će realizacija započeti iduće godine. Riječ je o investiciji od 2,5 milijuna eura. Grad Zagreb kao osnivač ove ustanove nastavit će joj pružati financijsku podršku. Iz proračuna Grada Zagreba njezin se rad subvencionira sa 75 posto. Dakle, bez subvencije cijena ulaznice bi bila četiri puta veća. Zoološki vrt Grada Zagreba najveća je turistička atrakcija u Zagrebu i jedna od najvećih u Hrvatskoj“, kazao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević. Pritom je podsjetio da u sklopu Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba djeluje i nedavno otvoreno Oporavilište za divlje životinje vrijedno 2,8 milijuna eura te Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Ustanova provodi i Program zaštite divljači. Među glavnim su zadaćama Zoološkog vrta zaštita i istraživanje životinjskog svijeta te edukacija građana. Prošle godine Zoološki je vrt imao 453.434 posjetitelja.

„Godinama se približavamo broju od 500 tisuća posjetitelja godišnje. Voljeli bismo da tu brojku konačno dosegnemo iduće godine te da svaki naš posjetitelj iz Zoološkog vrta ponese neku dobru priču – priču o zaštiti prirode i zaštiti životinja. Upravo je to jedna od glavnih zadaća svakog suvremenog zoološkog vrta. Suvremeni zoološki vrtovi nisu samo izložbe životinja. Oni su izuzetno aktivni u zaštiti prirode. Zbog toga imamo projekte vezane uz čovječju ribicu, riječnu kornjaču, dinarskog voluhara i druge zavičajne vrste koje zaslužuju našu pažnju“, rekao je Ivan Cizelj, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

S gradonačelnikom te uzvanicima među kojima su bili predstavnici mnogobrojnih ustanove koje se bave zaštitom prirode, te školarci koji pohađaju program Divlje ljeto, pokrenuo je brojčanik koji odbrojava dane do 100. godišnjice osnutka Zoološkog vrta. Jubilej slijedi za 360 dana.

Posjetitelji Vrta tijekom ljeta na Edukacijskom trgu mogu razgledati stare fotografije Zoološkog vrta te se prisjetiti nekih njegovih slavnih stanovnika. Trenutačno u Vrtu mogu upoznati predstavnike čak 388 životinjskih vrsta.

Gradske vijesti